Som tidningen nyligen rapporterade har kommunen nu infört kuponghäften för luncher på Träffpunkten, som ett svar på kritiken mot att kontanter inte längre accepteras som betalmetod på restaurangen.
Både Margareta Bergdahl, ordförande för PRO i Gnesta, och hennes kollega Jan Ancker, ordförande för SPF, beskriver förändringen som "ett litet steg framåt".
Att hänvisa äldre personer, varav många har svårt att ta sig fram för egen maskin, till en annan lokal för att köpa kuponger är inte optimalt, menar de båda pensionärspamparna. Helst hade de sett att kommunen backat helt och håller när det gäller beslutet om att helt fimpa kontanterna på Träffpunkten.
– Vi har fortfarande ett samhälle där många äldre inte klarar av Swish och kortbetalningar. Vi kan inte tvinga dem in i det, säger Margareta Bergdahl.
Hon berättar också att hon har kontaktat socialnämndens ordförande Ingrid Jerneborg Glimne (M), och att PRO kommer att ta upp frågan i kommunens pensionärs- och omsorgsråd, KPOR.
Jan Ancker tycker att kommunen ska "göra om och göra rätt".
– För oss lite yngre pensionärer är det här kanske inga konstigheter. Men det är diskriminerande när man förutsätter att alla tillhör den digitala generationen, säger han och fortsätter:
– Det här de säger om rånrisken är ju skitsnack, på ren svenska.
För pensionärsorganisationerna har kontanthanteringen varit en viktig fråga på riksplanet de senaste åren och både SPF och PRO drev på lagändringen om att banker ska vara skyldiga att ta emot kontanter som klubbades i riksdagen förra året.
– På andra håll i landet har lokala SPF-föreningar listor på företag som bör bojkottas för att de inte tar emot kontanter. Här i Gnesta kan jag inte komma på något annat exempel än Träffpunkten, säger Jan Ancker.
Ingrid Jerneborg Glimne påpekar att allt som har med mat och bespisning att göra egentligen sedan ett par år tillbaka ligger under barn- och utbildningsnämnden, men hon är ändå kritisk till förändringen.
– Hade jag fått bestämma hade det inte blivit såhär. Min grundinställning är att man ska kunna betala med landets valuta.
Vad tycker du om lösningen med kuponger på biblioteket?
– Många bor ju runt Träffpunkten och har kanske inte alltid så lätt att gå. Dessutom måste man ligga ute med pengar. Det försvårar för äldre, säger Ingrid Jerneborg Glimne.