Resenär rasar – rökare följer inte förbudet

Det nya rökförbudet efterföljs inte vid Gnesta station. Det menar resenären Gunnar Löfgren, som vill se åtgärder från kommunen.

Många rökare i Gnesta respekterar inte förbudet, menar en resenär.

Många rökare i Gnesta respekterar inte förbudet, menar en resenär.

Foto: Magnus Andersson/TT

Gnesta kommun2019-10-25 22:12

Den 1 juli i år började den nya lagen om rökförbud på allmänna platser gälla, vilket knappast undgått någon. Frågan om rökning på uteserveringar har debatterats flitigt, men förbudet gäller även vid busstationer och tågperronger.

Och reglerna efterföljs inte vid pendeltågsstationen i Gnesta, enligt Gunnar Löfgren. Han bor i Solna men passerar ofta Gnesta station på väg till jobbet.

– Jag blir väldigt störd av röken personligen, därför tyckte jag att det var väldigt bra när förbudet kom. Men det kommer att krävas ett konststycke för att få rökarna att förstå att det faktiskt är ett lagbrott att röka på stationen, säger han.

Gunnar Löfgren har skickat ett brev till Gnesta kommun, och påtalat problemet. Framför allt vill han se tydligare skyltning på stationen.

– Det ska inte gå att som rökare säga att man inte visste att det var förbjudet. Det måste vara väldigt tydligt.

En annan åtgärd som skulle kunna hjälpa är att se till så att lokala vaktbolag tar en runda förbi stationen då och då för att kolla om någon röker vid perrongen. På så sätt skulle man också undvika konflikter mellan rökare och ickerökare, menar Gunnar Löfgren.

Det är inte lätt att vara rökare nu för tiden, var tycker du att man ska få röka?

– Det är ju ett problem, men jag tycker att fler borde inse, och många har kanske insett nu, att man inte mår så bra av att röka. Jag har ingen lösning på det problemet, men jag tror att fler och fler börjar resonera så, säger Gunnar Löfgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!