Risk för förorenat vatten efter schaktmiss

Gnestabor i tätorten och i Södertuna kommer behöva koka sitt dricksvatten i flera dagar efter att ett schaktarbete gick fel.

Boende i Gnesta tätort och Södertuna ska koka sitt vatten innan användning.

Boende i Gnesta tätort och Södertuna ska koka sitt vatten innan användning.

Foto: Maja Edsö/TT

Gnesta kommun2020-02-12 07:51

De berörda hushållen är norr om järnvägen och väster om Mariefredsvägen i Gnesta och även i Södertuna. 

 Ett schaktarbete som gick fel i korsningen Framnäsvägen/Skördevägen under tisdagen är boven i dramat.

– Det var ett planerat arbete för att byta en ventil. När man schaktat upp gled brandposten och ledningen isär så det blev en vattenläcka. Då fylldes schaktet upp och vi behövde tömma det. Då  fanns inget tryck i ledningen, så det finns en risk att det kommit in schaktmassa i vattenledningen, säger Cecilia Weistrand, VA-chef. 

Enligt en riskbedömning man gjort innan såg allt ut som det skulle. 

– Det såg ut att vara dragsäkert med ledning i förankring, men sen var det inte det ändå när vi kom ner dit. Vi går igenom om vi kunnat göra något annorlunda och vad vi ska göra nästa gång vi hamnar i ett liknande läge. 

I ett första skede under tisdagskvällen valde man därför att stänga av vattnet helt. Strax efter 21-tiden slogs vattnet på igen – men då med uppmaningen att det behöver kokas innan förtäring. 

Kommunen uppmanar Gnestaborna att följa Livsmedelsverkets rekommendationer för vattenkokning.

Det innebär att allt vatten som ska drickas eller användas till att laga mat i behöver kokas. Man behöver använda kokt vatten till att till exempel skölja frukt och grönsaker och till att koka kaffe, eftersom kaffebryggaren inte når upp i tillräckligt hög temperatur. Kokt vatten ska också användas när man borstar tänderna. Att koka exempelvis ris, pasta eller potatis i okokt vatten går bra, att duscha i vattnet likaså. Det kan vara klokt att undvika att bada, eftersom man då riskerar att svälja vatten. Om små barn behöver duscha eller bada får man se till att de inte sväljer vatten. 

Innan man kan släppa på uppmaningen att koka vatten behöver kommunen säkerställa att vattnet är rent.

– Prover tas under onsdagsmorgonen och körs sedan direkt till vår entreprenör för analyser. Preliminärt hoppas vi få ett resultat på fredag. Efter det går vi ut med ny information om kokningsrekommendationer, säger Cecilia Weistrand, och fortsätter:

– Vi vet inte ens om det kommit in jord eller om vattnet är förorenat, men vi vidtar de här säkerhetsåtgärderna och tar alltid det säkra före det osäkra.

För dem som vill hämta vatten har kommunen ställt ut tankar vid korsningen Allmogevägen/Framnäsvägen, Framnäsvägen 28 och Plogvägen 28, och vid Södertuna slott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!