Hans Persson är vd på Gnestahem, och berättar att de håller ett öga på kötiden under hela året. För att få fram snittkötiden räknar man ihop antalet snittpoäng som de som står i kön har, och delar det med 365. För varje dag man står i kö, får man en poäng.
– 2018 hade vi en genomsnittlig kötid på 3,68 år, vilket alltså är ungefär tre och ett halvt år, säger Hans Persson.
Under 2019 blev snittkötiden 90 dagar längre, och låg på 3,93 år.
– Så det är en liten ökning. Den största ökningen skedde mellan 2016 till 2017, då kötiden ökade med nästan ett år.
Vad hände då?
– Jadu...det är svårt att säga. Troligen var det en kombination av saker, säger Hans Persson.
Snittkötiden gäller för centrala Gnesta. Gnestahem har ganska små bestånd av lägenheter i Björnlunda och Stjärnhov, 40 respektive runt 50 stycken, och förra årets skrevs bara en handfull kontrakt för lägenheter på de orterna.
– Det blir missvisande att ta med dem i statistiken, säger Persson.
En trend som Gnestahem märkt av de senaste åren är att Gnestaborna blir alltmer benägna att köa. Och ju fler som står i kö, desto längre kötid blir det.
– Vi har blivit duktigare på att stå i kö och man har mer poäng nu än vad man hade förr. Hos oss får man stå i kön från man fyller 16, och om man då flyttar hemifrån när man är 20 år, så har man ju fyra års kötid.
Gnestahem har inget system av förtur vid exempelvis skilsmässa. Det är samma kö som gäller för alla. Att se människor söka akut efter en lägenhet på exempelvis lokala facebookgrupper i Gnesta är därför en relativt vanlig syn. Hans Perssons tips för att få en lägenhet är enkla.
– Det bästa är att ställa sig i kön, och att vara bred i sitt sökande. Vill man bo på en specifik adress eller till och med trappuppgång kan man få vänta lång tid, för man vet inte när folk vill flytta. Kan man tänka sig bo på flera ställen går det snabbare.
Den största anledningen till att kötiden ökar är att det inte är tillräcklig omflyttning och ruljans.
– Det viktigaste där är egentligen att det byggs mer. Inte bara hyresrätter, bara det byggs blir det omflyttning. Byggs ingenting står det stilla, då flyttar inte folk i lika hög utsträckning, säger Hans Persson, och fortsätter:
– Just nu är det lite trögt i systemet, därför är det spännande att det blir 44 nya lägenheter i maj vid Åkervägen. Då kommer det hända någonting med kön, det borde det göra.