Så mycket parkeringsböter delades ut i Gnesta

Totalt skrevs det ut 233 parkeringsboter på kommunens gator förra året. 208 av dem blev betalda. Kommunens gatuchef berättar om vilka gator man får in mest klagomål på.

Fjällgatan är en av de gator där boende klagar på att människor parkerar fel. Utanför Waldorfskolan finns den här förbudsskylten, med ett förtydligande om vad den betyder.

Fjällgatan är en av de gator där boende klagar på att människor parkerar fel. Utanför Waldorfskolan finns den här förbudsskylten, med ett förtydligande om vad den betyder.

Foto: Maja Edsö/Marie Bremberg

Gnesta kommun2020-01-24 07:03

Patrik Andersson är gatuchef i Gnesta kommun. Han berättar att det finns olika skäl bakom obetalda parkeringsboter.

– Det kan handla om skrotbilar ingen vill kännas vid, att personen är utomlands eller att man bestrider parkeringsboten, till exempel.

Vad händer med parkeringsböter som inte blir betalda?

– Jag tror de ligger på bevakning. Jag tror inte det dras till rätta, man tittar om det finns tillgångar, och om det inte gör det skrivs de av.  

Om alla parkeringsböter betalats hade kommunen fått in närmare 70 000 kronor. Nu blir summan för fjolårets parkeringsböter i stället 62 400 kronor.

– Men det är ett nollsummespel, kommunen ska inte tjäna pengar på parkeringsböter. De går till att betala parkeringsbevakningen som vi anlitar. 

Patrik Andersson säger att antalet böter som skrivs ut är liknande från år till år och att snittet är ganska stabilt.

2019 skrevs flest böter ut i oktober, 31 stycken, medan minst antal, 12, skrevs ut i april. 

– Jag funderade lite på vad det kunde bero på. Men jag kan inte se någon koppling, det händer inte något särskilt i oktober så vitt jag vet. Man tänker annars att kanske semestertider eller evenemang kan spela in.

Enligt Patrik Andersson försöker kommunen vara snäll när det är evenemang.

– Om det är exempelvis Gnestadagen försöker vi vara lite snällare och är inte direkt ute och letar. Anledningen till att vi har pareringsbevakningen är ju för framkomlighetens skull. Vid större evenemang är framkomlighet begränsad i allafall, då brukar vi se mellan fingrarna lite grann.

Gnesta kommun för ingen statistik på vilka gator som flest bilar lappas. Men Patrik Andersson har ändå koll på var det brukar vara klagomål på felparkeringar från boende.

– Sista biten på Thulegatan ut mot Storgatan blev det parkeringsförbud i höstas. Efter skyltarna kom upp var det ändå många som parkerade fel. Då bad vi företaget vi anlitar för att sköta parkeringsbevakningen att de inte skulle bötfälla, utan sätta lappar där de uppmärksammade att det rådde parkeringsförbud, och då blev det bättre.

Ett annat ställe där kommunen får in klagomål är Fjällgatan.

– Där ligger Waldorfskolan, när föräldrar åker och lämnar och hämtar barnen har de svårt att få plats till sin bil. Jag kan inte svara på hur många som fått böter, men vi får klagomål från boende att skyltningen inte efterföljs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!