Skottvång ett av landets bästa spelställen

Skottvångs grufva hamnar på topp tio-listan när musikerna får lista Sveriges bästa spelställen – i sällskap med scener som Fasching och Nefertiti.

Maria Bystedt är glad över att Skottvång utsetts till ett av landets bästa spelställen.

Maria Bystedt är glad över att Skottvång utsetts till ett av landets bästa spelställen.

Foto: Therése Jansson/Joakim Kromnér

Gnesta kommun2020-02-27 07:21

– Det är ju fantastiskt. Det är många stora ställen på listan, många med statligt stöd och många volontärer. Vi är ju bara några få som öser på, men det visar ju att vi lyckas med någonting här, säger Maria Bystedt som driver Skottvångs grufva. 

Hon säger att en sådan här sak är just det som gör att man vill fortsätta.

– Det är jätteroligt med den bekräftelsen, det gör att man blir peppad och vill fortsätta för det vi gör är uppskattat och känns viktigt, det blir en drivkraft.

Maria blev för ett tag sedan kontaktad av tidningen Lira, som har gjort rankningen. 56 musiker har fått säga sitt och Skottvång hamnar alltså på plats åtta av alla spelställen i hela Sverige. Men då, när Maria blev kontaktad, hade hon ingen aning om vad det gällde.

– Jag fick ett mail av dem för ett tag sen, det var en slags mailintervju om Skottvång, och de sa att det skulle ingå i ett reportage de gjorde om spelställen i Sverige. Det var ganska omfattande frågor.

Ett tag senare såg hon på Facebook att det var en lista det handlade om.

– Det är turnerande musiker som fått ge sina omdömen. Enligt tidningen Lira var det en stor överraskning att vi var med bland de tio bästa. 

Vad är det musikerna nämner som är så bra?

– De säger att man känner sig som hemma, det är ett trevligt mottagande, omhändertagande och bra ordnat. Det kanske märks att vi gillar det vi gör helt enkelt, och det kanske ger en värme som lyser igenom. Sedan nämner många att vi har väldigt bra ljud, och vår ljudtekniker är väldigt duktig, säger Maria Bystedt. 

Hon berättar att det är vanligt att musiker vill komma tillbaka direkt efter en spelning på Skottvång.

– Flera säger att när man kommit hit vill man inte åka härifrån. Många vill också gärna komma tillbaka direkt, men vi har inte så stort upptagningsområde, så vi ser gärna att man väntar något år så publiken hinner bli sugen igen. 

Har ni firat?

– Nja, det gör vi väl hela tiden. Vi ska väl fortsätta som vi gör, fortsätta vara varierade i vårt utbud. Lira är mest inriktad mot jazz, folk- och världmusik, men i helgen hade vi hårdrock också. Vi har ett storstadsutbud egentligen, det är rätt fantastiskt för att vara mitt ute på landsbygden, säger Maria, och fortsätter:

– Det känns kul att även glesbygden kan få ha ett bra kulturutbud, och vi uppmanar Gnestaborna att fortsätta komma och kolla och stötta oss så vi kan fortsätta. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!