Smygtitt på nya Gnestas nya vårdcentral

Snart slår Gnestas andra vårdcentral upp dörrarna för första gången. Vi fick en smygtitt inför vårdcentralens öppna hus på lördag.

Åsa Nordström, verksamhetschef och sjuksköterska, och Pernilla Johansson, distriktssköterska, är pirriga inför öppningsdagen.

Åsa Nordström, verksamhetschef och sjuksköterska, och Pernilla Johansson, distriktssköterska, är pirriga inför öppningsdagen.

Foto: Maja Edsö

Gnesta kommun2019-09-26 14:29

I det röda huset mitt emot Elektron på Västra Storgatan, en våning upp, ligger Frösjö vårdcentral. På lördag mellan 11-15 har de öppet hus, så nyfikna kan komma på besök och kika på lokalerna, men tidningen fick komma in på en smygtitt innan dess.

Då fanns det en del kvar att göra innan öppningen den 1 oktober. Bland annat skulle labbet installeras, en EKG-mätare likaså.

 – Men konsten på väggarna har vi fått upp, och det känns jättekul. Vi efterlyste konst från lokala konstnärer och hörde om de ville hänga på våra väggar, och vi kommer ha olika konstverk på rotation på tremånaderssnurra, säger Åsa Nordström,  sjuksköterska och verksamhetschef på vårdcentralen. 

På vårdcentralen jobbar sjuksköterska, distriktssköterska, undersköterska, två läkare, en medicinsk sekreterare och administratör.

– Alla har Gnestaanknytning. Dessutom har vi en psykoterapeut som ska sitta här en dag i veckan, säger Nordström.

– Det är vi som börjar i alla fall, så får vi se hur det utvecklas sedan. Det kommer vara patienternas behov som styr, och lokalerna här är stora, så vi har yta att växa på, säger Pernilla Johansson, och visar extra rum som i dag står tomma. Ett av dem funderar man på att använda till sjukgymnastik i framtiden. 

Hittills har "något hundratal" patienter listat sig på vårdcentralen, och även fast de egentligen öppnar först på tisdag, har Frösjö vårdcentral redan ett par inbokade besök.

De kommer ha kapacitet för ungefär 2000 listade patienter, och är anslutna till regionen med samma journalsystem. 

– Vi har ett år på oss att uppfylla de krav som finns på en vårdcentral som är regionansluten. Det handlar exempelvis om att en vårdcentral måste kunna tillhandahålla kolsköterska och minnessköterska, den typen av saker. Vi kommer ha funktionen, men inte en sköterska av varje typ här, säger Pernilla Johansson.

Åsa Nordström berättar att de fått många frågor från nyfikna Gnestabor. 

– Folk har varit väldigt nyfikna, för det har ju bara funnits en vårdcentral i Gnesta förut, så de undrar hur det går till att lista sig och vad för vård man kan få här. För oss tillgänglighet väldigt viktigt, och något vi kan satsa lite extra på som privat vårdcentral. Vi har möjlighet att ha öppet på kvällen och hit är det bara att komma eller ringa om man har frågor, säger hon. 

Ny labbutrustning som packats upp.
Ny labbutrustning som packats upp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!