Ann Malmström, chef för socialförvaltningen, har blivit avstängd.
Ärendet ska utredas externt, vilket Gnesta kommun har anlitat Previa till.
Per Larsson, expert i krisstöd och kränkande särbehandling på Previa, berättar att det finns olika nivåer av utredningar. Den vanligaste är en så kallad förbedömning.
– Man undersöker hur och vad som hänt och dess allvar. Man ser vad det finns för fakta, om det finns vittnen och dokumentation. Inte sällan kan det vara subjektivt, någon tycker sig vara kränkt men sett från arbetsmiljölagstiftning saknas objektiva bevis. Då måste man ändå göra bakgrundsanalys och se hur och varför anmälan uppstått, man kan inte bara konstatera att ord står mot ord och lämna det.
Det finns också en mer djupgående fullskalig utredning, där man intervjuar samtliga direkt berörda och även vittnen, granskar dokumentation, policys och riktlinjer och gör en bedömning utifrån lagstiftningens definitioner.
– Man lyfter bakomliggande orsaker och gör slutligen rekommendationer på hur situationen kan förebyggas. Ibland finns inga vittnen, ibland står flera bakom en anmälan och då blir det fler vittnen. Det finns många steg i en sådan utredning, det kan vara en tidskrävande process.
Det Previa kommer fram till, är det rådgivande eller utslagsgivande?
– Enbart rådgivande. Ingen av de två typerna av utredningar är juridiska utredningar utan just arbetsmiljöutredningar. Vad arbetsgivaren fattar för beslut efter en utredning är de helt ansvariga för.