I december skrev tidningen om hur Gnesta kommun tagit fram ett planförslag för området kring Mejerigatan.
225 lägenheter på tre bostadskvarter är planen, som sträcker sig över tre tomter: Granngården, gamla mejeriet och Powerbox.
Sörmlands museum har nu tyckt till om planerna.
– I den här planen har man ändå tittat på kulturmiljön och inte sällan ser vi planer där man kanske helt struntar i de kulturhistoriska värdena. I det sammanhanget är det en bra detaljplan, även om vi tycker man kan göra mer, säger David Hansson, bebyggelseantikvarie.
Bland annat kommer den nya bebyggelsen dominera området, anser man. Genom att sänka byggnadshöjden, bryta upp kvartersstrukturen och placera byggnaderna indraget från gatan skulle kontrasten bli mindre. Sörmlands museum tycker också att området bör skyddas ännu mer.
– Vi tycker absolut att den före detta maskinhallen, som nu rymmer Granngården, bör få skyddsbestämmelser. I den nuvarande planen får den står kvar, men utan skyddsbestämmelser finns inget som skyddar den om fastighetsägaren får för sig att bygga fler bostadshus på sikt, säger David Hansson och fortsätter:
– Det handlar om industrimiljön som helhet och är lika mycket för mejeribyggnadens skull, att den inte hamnar utanför sitt sammanhang. Maskinhallsbyggnaden har inte jättehögt egenvärde i sig, men gör att man bättre förstår området.
Varför är det här något som är värt att spara?
– Mejeriet ligger inom riksintresset för kulturmiljövården och visar samhällets utveckling och framväxt. Här visar området något som är speciellt för just Gnesta.
När järnvägen byggdes började man bygga industrier längs med den. Allt eftersom har de här små industritomterna runt om i Sverige blivit attraktiva och har bebyggts med bostäder i stället.
– Den här typen av bebyggelse som föreslås ser vi i nästan alla detaljplaner som tas fram i länets städer. Man sneglar på de större städerna, och att bygga med hög exploateringsgrad och mycket lägenheter på liten yta. Men vi anser att man bör se till vad Gnesta har för särprägel och hur man utvecklar utan att gå i klinch med den.
Sörmlands museums synpunkter är rådgivande, och kommunen har ingen skyldighet att följa dem.
Brukar kommunerna följa era förslag?
– Både och! Ibland och ibland inte. Även om vi inte får genomslag för våra rekommendationer är det i allafall någon som har lyft de här frågorna, det är viktigt i processen.