Studentduo startar podcast om udda jobb

Josefine Högne från Gnesta startar tillsammans med Emelie Wilhelmson podden Yrkesyr och ska intervjua personer med unika arbeten.

Studenterna Josefin Högne och Emelie Wilhelmson startar podcasten Yrkesyr.

Studenterna Josefin Högne och Emelie Wilhelmson startar podcasten Yrkesyr.

Foto: Erik Bodén

Gnesta kommun2019-10-23 07:03

Josefine Högne och Emelie Wilhelmson träffades efter sommaren när de båda började plugga på Linnéuniversitetet i Kalmar. De blev snabbt kompisar, och nu tar de samarbetet vidare ut i dina hörlurar.

Podcasten Yrkesyr, som kom till genom en studentförening på skolan som driver en radiokanal, går ut på att intervjua olika personer som jobbar med udda eller unika saker.

– Jag vet själv att det är lätt att bli förvirrad när man ska välja vilket yrke eller utbildning man ska satsa på. Det är lätt att det blir fokus på klassiska spår som ekonom, läkare eller lärare, säger Josefine Högne som själv studerar journalistik.

Duon har redan spelat in ett par avsnitt. I det första, som släpps den 23 oktober, intervjuas fotografen Amanda Ekström som driver Instagramkontot Tuggmotstånd.

– Det som gör henne unik är att hon fotar kvinnokroppar och tar fram det som andra redigerar bort, som bristningar celluliter och valkar, berättar Josefine Högne.

Målet med podden är att nå unga som inte valt väg i livet ännu, och lyfta fram karriärsvägar som inte är helt spikraka. 

Utmaningen framöver blir att hitta och få kontakt med möjliga intervjupersoner. Men flera intervjuer ska vara bokade, och Josefine Högne har bland annat fått tips genom den lokala Facebookgruppen Gnesta tillsammans.

Har du själv haft något udda yrke?

– Jag har jobbat som vindruvsplockare i Australien, mitt ute i ingenstans. Det var väldigt annorlunda, men jag är glad för den upplevelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!