Våld mot kvinnor uppmärksammas hela veckan

Både i Trosa och Gnesta uppmärksammas Orange day och en vecka fri från våld.

Orange day, som var på måndagen, startade veckan där våld mot kvinnor uppmärksammas.

Orange day, som var på måndagen, startade veckan där våld mot kvinnor uppmärksammas.

Foto: Anders Wiklund/TT

Gnesta kommun2019-11-25 15:25

En vecka fri från våld är en kampanj som vill motverka våld mot kvinnor. Under samma vecka infaller Orange day är ett initiativ från FN för att jobba mot våld mot kvinnor.  

I Gnesta uppmärksammas veckan med en utställning på Gnesta bibliotek av Lotta Brattberg, som är samordnare folkhälsa och våld i nära relationer i Gnesta kommun.

– Det är en utställning om vad våld är och hur man påverkas, vilka våldsformer som finns, skillnaden mellan mäns och kvinnors utsatthet. Det är en ganska kunskapsmässig utställning. I slutet får man ta del av vad det finns för hjälp och stöd här i Gnesta.

Brukar det vara fler som söker hjälp i samband med sådana här temaveckor och dagar?

– Jag har ingen statistik, men enligt min uppfattningen är det så. Sedan är ju också det här en viktig symbolisk markering att frågan är viktig och att vi jobbar med den i kommunen. 

I Gnesta kan de som utsatts för våld få hjälp hos socialtjänsten. Man kan ansöka om olika typer av stöd, som exempelvis tillfälligt boende, samtalsstöd, kontaktperson, eller ekonomisk hjälp.

I Trosa väljer man att uppmärksamma dagen genom att låta Trosaporten lysa orange under hela veckan. 

Också via Trosa kommuns socialtjänst kan man få stöd om man blivit utsatt för våld i en relation. Man kan exempelvis få hjälp att få kris- och stödsamtal hos kvinnojour, rådgivning, ekonomiskt bistånd, kontaktperson eller tillfälligt skyddat boende.

Också du som utövar våld kan höra av dig till socialtjänsten i Trosa eller Gnesta för att få hjälp att sluta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!