Varför ska halva Sverige till Gnesta i påsk?

På sociala medier frodas just nu lättsamma skämt om ett allvarligt ämne som aldrig förr. Författaren och poddaren Kalle Lind tror sig ha en förklaring.

M-politikern och schlagerstjärnan Richard Herrey var en av alla twittrare som spred det här inlägget tidigare i veckan.

M-politikern och schlagerstjärnan Richard Herrey var en av alla twittrare som spred det här inlägget tidigare i veckan.

Foto: Johan Nilsson/Henrik Norling/Twitter

Gnesta kommun2020-03-31 21:23

De som följer sökordet Gnesta på sociala medier, vilket sannolikt är en ganska begränsad skara människor, märkte tidigare i veckan att det rasslade till ordentligt i flödet. Plötsligt skojades det vitt och brett om att man skulle packa sina väskor och resa till just Gnesta över påsken.

Bakgrunden var ett skämtsamt inlägg med en ordfläta beståendes enbart av ordet "ingenstans", ackompanjerat av uppmaningen "första ordet du ser är dit du ska åka i april". Upphovsmakaren ville sprida budskapet att det inte riktigt är läge att åka på semester mitt under coronakrisen. Men många passade på att läsa in "Gnesta", eller "Gensta" rättare sagt, och skämta till det.

"Alla dyslektiker bokar tåg till Gnesta", skrev en twittrare. "Fast nästan värre åka till Gnesta än sitta isolerad, corona eller ej", skrev en annan. Luttrade Gnestabor bekanta med Galenskaparna och After Shave kan nog bjuda på det sistnämnda.

De flesta har märkt att sociala medier formligen svämmat över av coronaskämt de senaste veckorna. En som kommenterat fenomenet är författaren Kalle Lind, känd bland annat från podcasten Snedtänkt. I en krönika i Sydsvenskan skrev han förra veckan om svenska folkets uppenbara behov av att skämta om toalettpapper, karantäner och Anders Tegnell, "vår befriare".

– Det verkar vara väldigt brett accepterat att man skojar om corona på ett sätt som faktiskt är svårt att jämföra med något annat. Vi har ju haft nationella trauman tidigare, som Estonia och tsunamin, men det här är något annat. Direkt eller indirekt drabbar corona varje varelse på planeten, det har aldrig skett tidigare, säger Kalle Lind.

Precis i början av utbrottet i Kina strax efter nyår syntes en del pekpinnar i den svenska debatten, om att man faktiskt inte får skoja om en sjukdom som skördar människoliv. Men så fort smittan nådde oss här i Sverige försvann det perspektivet helt.

– Normalt när folk protesterar mot skämt så gör man det å någon annans vägnar. Man tar på sig en hatt och är lite proxykränkt. Men nu har ju alla ett coronaskämt, vi kan liksom inte låta bli. Det är hela tiden top of mind.

Den värsta toarullefasen har passerat, menar Kalle Lind. Men vi har nog inte sett slutet på coronaskämtandet än på ett tag.

– Nu är det mycket om social distansering. Jag tycker att det finns en oerhörd kreativitet där ute i stugorna, säger Kalle Lind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!