"Fri tid" kallas reformen som Västerviks kommun införde 2017. Traditionellt så får varje person ett beslut från en biståndshandläggare som anger hur många minuter hemtjänst som ska utföras varje dag. Med Västerviksmodellen är det i stället upp till personalen att själv avgöra hur mycket tid som behövs för varje insats.
Arbetssättet har blivit omskrivet i flera tidningar, och beskrivs som en stor framgång av de flesta. I en intervju med Dagens samhälle förra året kommenterade undersköterskan Robin Karlsson modellen så här:
– Jag ser inget negativt med ”Fri tid”. Jag trodde faktiskt att alla jobbade på det här sättet. När jag fick höra att det inte är så tänkte jag: Hur går det ihop då?
Och nu vill alltså Vänsterpartiet att Gnesta kommun ska ta efter Västervik och införa Fri tid i sin hemtjänst. Det skulle förbättra arbetsmiljön, höja nöjdheten bland brukarna, frigöra tid för biståndshandläggarna och dessutom spara pengar, menar Lena Staaf (V) och Benny Åberg (V).
Västerviks kommun är något mer blygsamma på sin hemsida, men konstaterar i alla fall att kostnaderna inte har ökat sedan 2017, trots att brukarna har blivit fler.
Flera kommunpolitiker runtom i landet har skrivit liknande motioner den senaste tiden, och frågan tycks flyta ovanpå den traditionella vänster/höger-skalan. Bland annat föreslog Moderaterna i Tibro samma sak i december förra året.