400 nya barn satte högt tryck på Folktandvården i Gnesta

Folktandvården i Gnesta tog emot 400 nya barn under förra året, efter införandet av LOV. Nu ligger man efter med rutinkontroller. "Myndighetsmissbruk", tycker en pappa som valt att stanna kvar hos en privat tandläkare.

22 januari 2019 08:22

Förra året infördes hårdare krav på privata tandläkare i Sörmland, bland annat när det gäller tillgänglighet på mottagningarna. De som inte klarar kraven får ingen ersättning för patienter under 23 år, vilket betyder att berörda familjer får byta tandläkare för fortsatta avgiftsfria besök för sina barn.

I Gnesta har två privata mottagningar inte kunnat anpassa sig till de nya kraven. I det ena fallet är toaletten i den befintliga lokalen för liten för att kunna rullstolsanpassas.

Det ledde till att Folktandvården i Gnesta fick ta emot totalt 400 nya barn förra året, varav 200 i december. I dåvarande landstingets beslutsunderlag nämns mellan 300 och 400 nya barn i hela Sörmland, under rubriken "konsekvenser".

– Vi ligger något efter när det gäller rutinundersökningar men har satt in flera åtgärder för att komma ikapp. Att öka med drygt 400 barn under ett år gör självklart att det blir ett ökat tryck, menar Regina Thulin Haglund, klinikchef på Folktandvården i Gnesta.

Mottagningen har behövt anställa ny personal för att ta hand om de nya barnen. Det råder brist på framför allt utbildade tandläkare och tandhygienister, men enligt Thulin Haglund lyckades man tillsätta alla annonserade tjänster under året.

Gnestabon Niklas Lönnhed har två barn. Han fick reda på förändringen i höstas, men har valt att stanna kvar hos sin privata tandläkare i Gnesta där familjen nu får betala även för barnens rutinbesök.

– Tandläkare är lite lurigt med barn, har man väl hittat någon som man är nöjd med vill man inte gärna byta, säger han.

Niklas Lönnhed tycker att Region Sörmlands borde lätta på kraven på de privata mottagningarna, som han beskriver som "myndighetsmissbruk".

– Det är synd att man blir borttvingad på grund av formaliteter. Jag kan ju prova att skicka räkningen till landstinget, men jag tror inte att de kommer betala.

0 kronor för unga

Gränsen för avgiftsfri tandvård har höjts flera gånger de senaste åren. Sedan den 1 januari är tandvård avgiftsfritt för alla upp till 23 år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Norling

Ämnen du kan följa