Aktivister vill se dialog inför ny miljöplan

Omställning Gnesta demonstrerade utanför kommunhuset, i samband med politikernas första möte om en ny miljöplan.

Ett tjugotal personer demonstrerade utanför kommunhuset på måndagskvällen, inför politikernas första möte om den nya miljö- och hållbarhetsplanen.

Ett tjugotal personer demonstrerade utanför kommunhuset på måndagskvällen, inför politikernas första möte om den nya miljö- och hållbarhetsplanen.

Foto: Benny Åberg

Gnesta kommun2019-10-15 16:01

På måndagen träffades gruppledarna från samtliga partier i Gnesta för att diskutera kommunens miljö- och hållbarhetsarbete. Därmed gick startskottet för att ta fram en ny miljöplan, något som Socialdemokraterna och Moderaterna aviserade när budgeten för 2019 presenterades.

– Den nuvarande planen är inte aktuell längre, och behöver uppdateras, konstaterar kommunalrådet Johan Rocklind (S).

Mötet hölls på kvällskvisten, och utanför kommunhuset samlades ett tjugotal personer för att demonstrera.

– Det är kul att det kan komma så många en vanlig måndag. Engagemanget växer, det känns som att fredagsstrejkerna har gett resultat, menar Anna Sanchez Lindström, en av frontfigurerna i nätverket Omställning Gnesta.

Hon ser gärna att kommunen bjuder in medborgarna till dialog under arbetet med att ta fram en ny miljöplan.

– Vi vill påminna politikerna om att det är allas vår överlevnad det handlar om, och att det inbegriper alla medborgare. Många är väldigt oroliga.

Vad vill du se konkret i en ny miljöplan?

– Jag tycker att Gnesta borde göra en koldioxidbudget, och ha en plan för hur vi ska minska våra utsläpp. Men vi vill inte vara några pekpinnemänniskor, vi vill föra en dialog, säger Anna Sanchez Lindström.

Målet från politikernas sida är att den nya miljö- och hållbarhetsplanen ska ligga klar för beslut i början av nästa år. Under hösten kommer fler möten hållas för att koka ned innehållet. Johan Rocklind menar dock att det finns flera hinder för att fatta beslut om exempelvis en koldioxidbudget. Mer troligt är att de konkreta åtgärderna i planen kommer handla om kommunens egna verksamheter, som krav på klimatsmarta val vid nybyggen och inköp av nya fordon.

– Kommuner har ett begränsat utrymme att agera när det gäller till exempel hur människor väljer att transportera sig. Vi ska skaka fram ett antal frågor där vi kan göra skillnad, men vi kommer behöva lämna andra frågor därhän, säger kommunalrådet.

När den nuvarande planen togs fram skickades ett förslag ut på samråd till berörda parter. Om det blir någon typ av medborgardialog i form av möten eller liknande den här gången är inte bestämt, men det är inte omöjligt.

– På ett eller annat sätt kommer det finnas möjlighet att tycka till.

Har du själv varit ute och pratat med fredagsdemonstranterna?

– Jag har pratat med ett par personer, men nu var det ett tag sedan. Det brukar vara fullt upp där kring lunch, säger Johan Rocklind.

Johan Rocklind (S), kommunstyrelsens ordförande i Gnesta.
Johan Rocklind (S), kommunstyrelsens ordförande i Gnesta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!