Alla vill starta eget efter kursen

Glädje, stolthet och hopp – det var känslorna som låg i luften när Företagarnas kurs nyanlänt företagande hade sin avslutning. Alla deltagare har stora planer för framtiden.

3 juli 2019 17:33

Nyanlänt företagande är ett integrationsprojekt från Företagarna i Mälardalen som riktar sig till nyanlända som varit företagare i sina hemländer och som vill bli det här.

– Vi driver det här eftersom vi behöver fler företag i Sverige. Många i den här målgruppen har hög entreprenörsanda, och här får vi dem att ta sig själva från punkt a till punkt b och utveckla sitt ledarskap, säger vd Martin Elford.

Under våren har ett gäng utrikesfödda Gnestabor fått lära sig vad som krävs för att ha ett eget företag i Sverige – som affärsplan, nätverk, budget, regler.

– Det har varit otroligt roligt att se er utveckling, på så många plan. Det är inte bara kunskapen om företagande, utan också språket. Ni vågar prata och diskutera, säger kursledaren Hans Hallengren.

Under avslutningen fick deltagarna hålla i en pitch för ett företag som de skulle kunna driva tillsammans, och som saknas i Gnesta. Idén de presenterade var Gnesta Department Affär.

– Vi tror man behöver komplettera Ica, Coop och Hemköp med en till affär i Gnesta. Men här ska det inte bara finnas mat, utan också annat, som mode, ett kafé, säger Rabnawaz Khan.

– Här kan en förälder fika med barnen medan den andra handlar. Och vi tycker det behövs en affär med hemkörning till exempelvis pensionärer, säger Chintana Udin.

Pitchen var dock en övningsuppgift, och inget som kommer förverkligas. Men förhoppningsvis kommer deltagarnas drömmar göra det. Alla vill efter kursen starta eget.

Rabnawaz Khan vill starta ett företag inom logitik.

– Grunden i företagande är inte samma som i mitt hemland. Det har varit lite svårt. Men kunskapen har kommit, tanken är väckt. För mig gäller det att plugga språket innan jag börjar, och det tänker jag göra först. I första hand är det logistik med lastbil, i andra hand taxi – men jag har också en plan C, säger Rabnawaz Khan och ler.

Mohamad Jafari har haft olika idéer under vägens gång, men har just nu fokus på en kemtvätt.

– Först tänkte jag starta byggföretag, men jag har fått problem med ryggen. Nu är det en kemtvätt jag vill starta.

Mohammed Zuhir vill ha ett ekonomiföretag.

– Jag hoppas starta företag som ekonom och revisor, det är mitt område. Men jag behöver plugga här för att bli behörig först.

Chintana Udin vill starta restaurang.

– Jag vill ha både thaimat och svensk mat, passa ihop båda delarna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maja Edsö