Allt fler Gnestabor startar eget

Antalet nystartade företag i Gnesta ökar kraftigt, och många väljer att ge sig in i odlingsbranschen eller besöksnäringen.

8 maj 2019 22:05

En av de som nyligen valt att ta steget och starta eget är keramikern Ulla Ceder i Stjärnhov, som prisades som årets nyföretagare i Gnesta tidigare i år. Innan hon startade sitt företag för två år sedan jobbade hon deltid på Systembolaget, men till slut valde hon att satsa helhjärtat på konsten.

– Det enda man ångrar är det man aldrig gjorde, brukar det ju heta. Min man säger att jag är modig, men hela min kropp skrek att jag måste göra det här, säger Ulla Ceder.

I sin ateljé utanför Stjärnhov gör hon skulpturer och håller kurser i japansk rakukeramik. Företaget har växt stadigt sedan starten och förfrågningarna kommer allt tätare, mycket tack vare olika utställningar och konstrundor som är viktiga för att nå ut. Men det tar tid att etablera sig som professionell konstnär konstaterar Ulla Ceder.

– Det har varit en lång orienteringsfas. Men det är lite lättare att förverkliga sin dröm här än i Stockholm där jag bodde tidigare tror jag. Där är det så hård konkurrens. I Gnesta frågar andra konstnärer om man vill samarbeta i stället.

Enligt Nyföretagarcentrum startades 19 företag i Gnesta mellan januari och april, jämfört med 13 företag samma period förra året.

– Det är jätteroligt att det ser så bra ut. Vi ser en tydlig småföretagartrend i Gnesta och det handlar mycket om närodlat, butiker och besöksnäring, säger Birgit Båvner, chef på Nyföretagarcentrum i Östra Sörmland.

I Trosa går trenden åt motsatt håll. Antalet nystartade företag under årets fyra första månader halverades, från 42 till 21, jämfört med samma period förra året.

Kommunen håller på att analysera siffrorna, men Birgit Båvner tror att det kan finnas flera förklaringar.

– Vi har varit lite bortskämda med ett företagande som gått som tåget i Trosa, men nu har vi märkt ett lägre tryck på våra rådgivningar och kurser. Byggandet, som ofta leder till nya företag, har minskat något. Tidigare har det också varit många anställda som flyttat till Trosa och blivit konsulter, men nu är det mer barnfamiljer.

Är det bara positivt att det startas många företag, eller finns det en risk att många går i konkurs?

– Vårt jobb är att se till att det startas långsiktigt lönsamma företag. Det är de små företagen som anställer ny personal. Enligt våra mätningar överlever 81 procent av företagen sin treårsdag, menar Birgit Båvner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Norling