Projektet heter Squid Squad, och upprinnelsen till det började under vintern, när klimatprotesten Fridays for Future växte fram.
– Vi blev då kontaktade av några ungdomar i Gnesta som varit besvikna på beslutfattares oförmåga att ta emot deras klimatengagemang, säger Signe Johannessen, som är en av Art Labs konstnärliga ledare, och fortsätter:
– Särskilt två tjejer, som stått utanför kommunhuset med sina plakat under några veckor, utan att någon hade kommit ut för att ens prata med dem. Det kändes fint med de här starka unga rösterna, och då kände vi att det skulle kunna vara vår roll att stödja dem.
Tillsammans med den här gruppen ungdomar från Gnesta bildades projektet Squid Squad, som Art Lab alltså sökte bidrag till från Svenska Postkodstiftelsen. Och de nappade – hela 1,2 miljoner kronor får Art Lab.
– Vi får det här stödet under en period av två år, och det räcker till två halvtidstjänster för en projektledare och en konstnärlig ledare, och också till produktionskostnader och konstnärliga processer, säger Caroline Malmström, verksamhetsledare på Art Lab.
Squid Squad har redan hunnit träffa länsstyrelsens marinbiolog och lärt sig dyka i Östersjön och haft plakatverkstad för klimatprotester – bland annat.
– Det är en praktisk konstnärlig fördjupning, där vi tillsammans med ungdomarna undersöker de här frågorna. Det är väldigt styrt av våra deltagare, vad de är intresserade av och vill göra. Vi vill ge de här unga rösterna en chans att göra sig hörda, för det håller på att uppstå ett vakuum mellan beslutsfattare och den generation som ska ta över, säger Signe Johannessen
Projektet har redan dragit igång, men alla mellan 13 och 25 år och intresserade av klimatfrågor och konst är välkomna.
– Det är helt öppet, inga urval sker, alla är välkomna. Ibland har vi varit 30 pers, ibland en liten kärntrupp på fem. Nya behov och impulser är bara välkommet, med jämna mellanrum utlyser vi öppna möten och bjuder in.
Det stora bidraget innebär att Squid Squad kommer vara en stor del av Art Labs verksamhet de närmaste två åren.
– Just nu är det en öppen bok hur det kommer bli, men vi har ju redan gjort flera exkursioner och kommer fortsätta med det. Vi kan med vår konstnärliga expertis möjliggöra och ge perspektiv, men det är ett deltagardrivet projekt, de unga bestämmer vilka frågor vi ska ta i och på vilket sätt, säger Johannessen.