SN har vid flera tillfällen tidigare berättat om chefskarusellerna på tidigare socialförvaltningen, nuvarande vuxen- och omsorgsförvaltningen i Gnesta kommun. I onsdags stod det klart att även Marja Kammouna, chef för förvaltningen sedan augusti 2013, lämnar sin tjänst. Hon är den fjärde chefen på den tjänsten under de senaste tio åren (se faktaruta).
Och tittar man på statistiken över chefsomsättningen på hela förvaltningen under de senaste tre åren ser det inte mycket bättre ut: 20 chefer har lämnat vuxen- och omsorgsförvaltningen, där det i dag finns totalt 14 chefstjänster, sedan den första januari 2013.
– Jag tycker att man måste säga att det är ett misslyckande varje gång någon slutar, säger Ingrid Jerneborg Glimne.
Dels tar rekryteringsprocessen tid, dels tar det tid för en ny chef att komma in i jobbet.
– Sen kan det ju finnas olika skäl till att någon slutar, men det är ju olyckligt. De kanske hade andra förväntningar på sitt arbete, eller slutar av privata skäl, men för verksamheten är det alltid olyckligt när det gått så kort tid, säger Jerneborg Glimne, som även kan se att det ibland är bra att det rörs om lite, men främst om det är någon som suttit på samma post en längre tid.
Bara under 2015 slutade sex chefer på vuxen- och omsorgsförvaltningen. Två av dem, Mattias Petterson som var enhetschef för Gnesta ungdomsboende och Karl Löfgren som var chef för den nya enheten vuxenutbildning, integration och arbetsmarknad, hade jobbat mindre än ett år på sina respektive chefstjänster. Karl Löfgren uppgav själv att han slutade i protest.
– Vi har haft olika åsikter om utformningen av lokalerna, så olika att jag valde att säga upp mig, sa han till SN i mitten på december.
Men enligt Jerneborg Glimne hade det ingenting med vuxen- och omsorgsförvaltningen att göra.
– Det låg högre upp, hos en flyttkonsult som kommunen hade anlitat. Där var det en sådan olycklig omständighet som gjorde det, jag kan inte annat än beklaga.
Också Marja-Liisa Steen, chef för äldre- och handikappomsorgen, slutade efter mindre än ett och ett halvt år i kommunen. Ändå ser inte Ingrid Jerneborg Glimne att det finns några konkreta problem i verksamheten som kan ligga bakom uppsägningarna.
– Jag tror helt enkelt att det är svårt att rekrytera bra personal. Det är svårt överallt inom omvårdnadsbiten för att det är så tunga jobb. Det är många lagar och regler som styr och tufft med ekonomin. Jag är jätteimponerad över dem som klarar av att jobba kvar, det är tyvärr inte många som gör det. Jag vet inte hur man ska göra för att lätta upp det.