I oktober berättade SN att Skolinspektionen hittat flera brister på Praktiska gymnasiet i Gnesta. Det handlade bland annat om att en stor del av eleverna inte nådde upp till betyget godkänt och brister i det särskilda stödet.
Flertalet av skolans brister har rättats till, men fortfarande finns det brister i det särskilda stödet. Det trots att skolan gjort flera åtgärdsprogram och att man konstaterat att det finns flera elever som har ett omfattande behov av stöd.
Dessutom ska inte eleverna ha informerats om hur deras utbildnings är utformad. Det innebär att de inte vet om de går en gymnasial lärlingsutbildning, med halva skoltiden förlagd på en arbetsplats, eller ett program där merparten av tiden är förlagd på skolan, med minst 15 veckor på en arbetsplats.
– Det är en väsentlig skillnad mellan de två utbildningarna. Om eleverna inte får den kunskapen så kan de heller inte åberopa sina rättigheter. Det kan också ha betydelse för fortsatta studier och i yrkeslivet. Det här är allvarliga brister eftersom man inte följer de författningar som finns, säger Thomas Nilsson, undervisningsråd på Skolinspektionen.
Skolinspektionen är inte heller nöjd med rektor Christer Lagergrens reaktion på bristen. I beslutet om föreläggandet med vite står det att Lagergren sagt att han är medveten om att eleverna inte vet om de läser en gymnasial lärlingsutbildning eller inte och att han inte heller tycker att den informationen är viktig för eleverna.
Lagergren har själv inte fått beslutet till sig när SN ringer, men vet i stora drag vad det rör sig om.
– Jag har inget minne av att jag skulle ha sagt att det är irrelevant för eleverna. Jag vet ännu inte riktigt vad de (Skolinspektionen reds.anm) menar på den punkten, säger han.
Däremot håller han med om att man behöver bli bättre på att konkretisera åtgärderna för elever i behov av särskilt stöd.
– Jag tar fasta på deras frågeställningar för att vi ska bli bättre, säger Lagergren.
Det är huvudmannen, Praktiska Sverige AB, som föreläggs med vite om de inte har inkommit med en skriftlig redovisning för hur man vidtagit åtgärder senast den 2 juni. Lagergren säger att det inte kommer vara några problem med att undkomma vitet eftersom man redan påbörjat förbättringsarbetet.