Det var i september som socialnämnden i Gnesta beslutade att säga nej till en plats på korttidsboende i kommunen. Kvinnan, som är i 90-årsåldern, hade då genomgått en operation och hade en lång tids rehabilitering framför sig.
Trots att hon behövde omfattande hjälp med både såromläggning och vardagliga sysslor i hemmet tyckte alltså Gnesta kommun att hemtjänst var tillräckligt. I handlingarna framgår det att kvinnan bara kunde ta några få steg hemma, med hjälp av rollator och en till två personer som hjälpte till.
Kvinnan överklagade beslutet, och har nu fått rätt i förvaltningsrätten som skickar tillbaka ärendet till socialnämnden för en ny prövning.
Enligt anhöriga ska hemsjukvården ha brustit, vilket lett till nya besök på sjukhuset. Dessutom ska kommunen ha hänvisat till fel datum i sitt beslutsunderlag.
"Om hon inte kan få komma till ett korttidsboende är det av yttersta vikt att hemsjukvården fungerar och att hennes bostad anpassas", menade kvinnans familj i överklagandet.
Korttidsboende är en insats i socialtjänstlagen. Det innebär ett särskilt boende, likt ett äldreboende, men under en begränsad tid. Ofta får äldre personer som behöver hjälp efter en sjukhusvistelse mellanlanda på korttidsboende innan man kan komma hem till sin egen bostad igen.
I Gnesta finns ett korttidsboende med tolv platser i Frustunagårdens gamla lokaler, intill vårdcentralen.