Kommunen har länge haft frågan uppe om att ändra reglerna för föreningsbidrag. Bland annat har de jobbat nära föreningarna, till exempel genom en diskussionsgrupp som tillsattes i våras och remissen som skickades ut i sommar.
– Utgångspunkten var att förenkla systemet och göra det mer jämlikt mellan föreningar, framför allt idrotts- och kulturföreningar, säger Mats Dellrud.
Efter remissyttrandena fick ju det nya förslaget en hel del kritik, framför allt från kulturföreningar, hur har ni tagit vara på det?
– Vi tog det inte som kritik utan som synpunkter och efter det vi har fått in så har vi nu utformat förslaget så att det blir bättre och kulturföreningarna ska känna sig ännu mer jämlika.
När det gäller den kritiserade punkten om antal medlemmar så har den förändrats i det senaste förslaget. Punkten med antal medlemmar i åldern 4–20 år finns fortfarande kvar med ett förtydligande om att också föreningar med minst tio personer över 65 år kan få bidrag. Enligt Mats Dellrud är dock den största förändringen ett ordval – "grundvillkor" har strukits till förmån för orden "i första hand". Mats Dellrud, betyder det här föreningar de föreningar som uppfyller kriterierna kommer prioriteras först?
– Nej, det kan man inte säga. Alla har möjlighet att få bidrag.
Varför har ni då valt att utforma reglerna så här?
– Det är egentligen för att vi vill att man ska arbeta mer mot de här kriterierna (läs: mot barn, ungdomar och äldre).
Så Långsjö teater, som tidigare inte fått något bidrag för de inte uppfyller kraven, borde nu alltså få det?
– Ja.