Alla klagar på flygplatsregler

Under våren har ett antal klagomål gällande flygningarna på Vängsö flygfält kommit in till Gnesta kommun. Därför har man nu på miljökontoret upprättat ett antal försiktighetsmått som man vill att flygklubben ska rätta sin verksamhet efter. Både flygklubben och boende kan tänka sig att överklaga beslutet.

Gnesta2014-10-04 07:25

Det var i januari i år som det första formella klagomålet angående flygverksamheten inkom till miljökontoret. Kommunen vill ha verksamheten på Vängsö kvar, men inte att den uppgraderas, alltså att flygplatsen ska kunna ta emot större flygplan. Det skriver Gnesta kommun på sin hemsida.

Nu har man också antagit ett antal försiktighetsmått för att reglera verksamheten på flygfältet. Det handlar till exempel om att precisera när starter och flygningar får göras. Bland annat får bara 500 motorstarter ske i juli månad, flygning förbjuds helt under påsk- och midsommarhelgen och skolflygningar får bara ske på vissa tider. Dessutom stryks flygvarvet för inflygning över Klämmingen och kvar blir ett lite omdraget flygvarv över Storsjön.

Som tidigare har de två parterna i frågan, flygklubben och de kringboende, olika åsikter om hur läget är. Däremot är ingen av dem nöjda med försiktighetsmåtten.

– En del kan vi gå med på. Men det är oförsvarligt att stryka ett av flygvarven, det är en säkerhetsfråga och det går emot all praxis. Om vi bara har ett flygvarv har vi inte flygfältet under uppsikt när vi gör en inflygning och ska landa, säger Robert Speich, ordförande för Östra Sörmlands flygklubb.

Begränsningarna påverkar deras flygskoleverksamhet negativt eftersom de inte längre kan flyga när helst eleverna är lediga. Speich tycker inte heller att det inte finns någon grund i miljölagstiftningen för klagomålen.

– Ingen klagade på 70 år. Vängsö kommer aldrig bli kommersiellt, det har det aldrig varit. Det här handlar om att några sälja tomter nära flygfältet, inget annat. Vi kommer att protestera.

Kerstin Niblaeus från Aktionsgruppen för hållbar livsmiljö i Gnesta, som bildats av de kringboende som en reaktion på det som de menar är en utbyggnad av flygplatsen, är inte heller nöjd.

– Den viktigaste frågan för oss är antalet motorstarter. Eftersom det antalet är oförändrat är det en stor besvikelse. 6000 starter om året är alldeles för mycket. Vi hade velat se 3000, säger hon.

– Det är bra att man nu satt vissa gränser men vi tycker fortfarande det är för högt.

Eftersom man nu också har beslutat om att ta bort det ena flygvarvet är det ännu viktigare att antalet starter minskas, så inte de boende under det kvarvarande flygvarvet drabbas säger hon.

– Det här är obegripligt. De (kommunen reds. anm.) har gått för långt och går emot folket i bygden. Vi kommer med största sannolikhet att överklaga det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om