Mast Källström fick ett hål på sin tjocktarm när han skulle behandlas för njursten. Region Sörmland valde att inte göra en Lex Maria-anmälan med motiveringen att den operation Mats genomgick medförde vissa risker.
Anna-Karin Nyqvist är avdelningschef på IVO mitt. Hon kan inte kommentera enskilda fall, men förklarar att alla skador kopplade till vården inte kan klassas som en vårdskada.
– Att en skada uppstår vid ett ingrepp kan inte alltid dömas som ett fall för Lex Maria, säger hon.
Enligt patientsäkerhetslagen ska en Lex Maria-anmälan göras om en patient drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig vårdskada eller allvarlig sjukdom.
Med vårdskada avses lidande, kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom samt dödsfall som hade kunnat undvikas om andra åtgärder hade vidtagits. De som är anmälningsskyldiga vid en allvarlig vårdskada är vårdgivaren. Region Sörmland är vårdgivare i Sörmland.
– Vårdgivaren har en skyldighet att analysera och utreda händelser och de händelser som är mest allvarliga ska man anmäla till IVO.
Det finns ingen risk att olika vårdgivaren gör olika bedömningar?
– Det är väldigt sällan två ärenden liknar varandra, så det är svårt att svara på. Bakomliggande faktorer brukar skilja sig från det ena patientärendet till det andra.
Skulle vårdgivaren inte anmäla en skada till IVO så kan patienten göra det.
– När vi får in ett klagomål så tar vi ställning till om vi ska utreda eller inte, Anna-Karin Nyqvist.