– Frågor som den här ska behandlas i nämnd, kommunstyrelsen och slutligen kommunfullmäktige. Även om vi mellan blocken är oense i sakfrågor så ska det ändå gå rätt till, säger Ann-Sofie Lifvenhage, moderat kommunalråd.
I flera år har brandstationen varit en brinnande fråga i Gnesta. Tanken var länge att en ny station skulle byggas, planer som stoppades när den rödgröna majoriteten tog över makten 2010 med argumentet att en sådan investering inte var nödvändig för tillfället.
Hösten 2013 gjorde Arbetsmiljöverket en tillsyn på stationen, en tillsyn som skulle resultera i massiv kritik rörande bland annat ventilationen och förvaringen av deltidsbrandmännens privata kläder vid utryckning.
Men kritiken i ryggen blev det andra tongångar hos majoriteten som i april tog upp frågan om brandstationen igen. Kommunstyrelsen beslutade att en renovering av stationen var nödvändig. Men man beslutade också att ta sikte mot en nybyggnation. Beslutet fick oppositionen att rasa, att både bygga om och bygga nytt beskrev de som ett "kasta pengar i sjön". Därför har de nu överklagat beslutet till Förvaltningsrätten.
– De frågor som är långsiktiga och av strategisk vikt för kommunen ska avgöras i högsta beslutande organ som är kommunfullmäktige. Det påtalade vi redan under kommunstyrelsen och bad om att frågan skulle få gå hela vägen. Men tyvärr fick vi inte gehör för det, istället skulle det skyndas på med omedelbar justering, säger Ann-Sofie Lifvenhage, moderat kommunalråd i Gnesta.
Hon betonar att också oppositionen vill bygga nytt, men nybyggnationen ska inte föregås av en renovering av befintliga lokaler.
– Vi tycker inte att det är såhär skattepengar ska förvaltas, vi ska vara sparsamma med de skattemedel vi har och få dem att räcka så långt som möjligt. Miljö- och byggnämndens ordförande (Michael Gustafsson (S), reds anm.) säger att han agerar efter arbetsmiljöverkets nedslag men jag kan inte förstå hur det kunnat bli såhär. Han har haft 3,5 år på sig. Det här är något man kunnat ta i lugn och sansad takt i stället för att stressa igenom det. Jag är rädd att det ligger prestige i botten, säger Lifvenhage.
Nu hoppas hon att förvaltningsrätten river upp beslutet och tvingar majoriteten att lyfta det upp i kommunfullmäktige.
– Ja, det är vår förhoppning. Frågor som den här ska behandlas i nämnd, kommunstyrelsen och slutligen kommunfullmäktige. Även om vi mellan blocken är oense i sakfrågor så ska det ändå gå rätt till. Det handlar om respekt gentemot det demokratiska systemet. Antingen är det högsta växeln så att allt går fort och fel eller så kör man på tomgång. Jag skulle gärna se ett mer långsiktigt arbete som gör att man hela tiden tar sig framåt i en takt så att man vet vart man ska.
När SN når miljö- och byggnämndens ordförande Michael Gustafsson (S), känner han inte till att kommunstyrelsens beslut överklagats.
– Det var en överraskning. Det finns inte så mycket jag kan säga om det. Men det blir lite komiskt när man säger sig vara mån om brandmännens arbetssituation och sedan stoppar man det här. Jag tror att det blivit en prestigefråga mer än att man faktiskt har bra argument.
Lifvenhage och hennes allianskollegor anser att beslutet borde ha tagits i kommunfullmäktige, vad säger du om det?
– Jag rådgjorde med dem på förvaltningen och jag litar på den bedömningen och att den är riktigt gjord, säger Gustafsson.