Genom entréhallen hörs toner av Sjösalavalsen i lokalen. Thomas Bill sitter i hallen och spelar tillsammans med Kjell Yngerskog. För ett ovant öga ser det ut som att de spelar dragspel, men de glada spelmännen förklarar snabbt att det här är ett durspel, en mindre variant av dragspel med färre knappar.
– Buskspel heter det när man spelar i grupp tillsammans. Det är roligare att komma hit än att sitta själv hemma och spela, säger Thomas Bill.
Många verkar hålla med. En våning upp står Siv Falck tillsammans med sin man Leif Falck och väntar på insläppet. De bor i Trosa och kommer hit nästan varje år. Idag ser de fram emot fiolkonserten med Emma Reid och Ellika Frisell.
– Vi brukar åka till Hälsingland och där är det mycket mer folk och man har folkdräkter. Men det är trevligt här också, säger Siv Falck.
Anita Fredegård har kommit från Stockholm och skulle egentligen bara stanna för att lyssna på Christina Frohm.
– Jag hade egentligen ett möte i Stockholm nu, men jag ställde in det och stannade kvar för allspelet istället, säger Anita Fredegård.
Hon har själv spelat fiol och efter förmiddagen blev hon sugen på att ta upp spelandet igen. Hon önskar att hon hade fiolen med sig. En som däremot ska stå på scenen är riksspelman Thor Pleijel som ska spela två låtar på sin silverbasharpa. Om man undrat vilket instrument som är på baksidan av den gamla femtiolappen har man nu fått svaret: det är en silverbasharpa, en variant av nyckelharpan.
– Det är ett instrument som är lätt att lära sig spela i början. Den har knappar så man slipper gnisslandet som med fiolen, säger Thor Pleijel.
Sedan är det dags för allspelet och salen fylls av både pensionärer, unga entusiaster och småbarn. På scenen står ett trettiotal fioler men man kan även skymta gitarr, nyckelharpa och munspel. Stämningen är trevlig och välkomnande. Christina Frohm räknar in spelmännen och de börjar spela "Flickan som skulle stöpa ljus". Spelmännen stampar i takt och skojar med varandra tvärs över scenen under låtarna.
– Det är procentuellt fler ungdomar som kommer till Gnestastämman jämfört med andra stämmor runt om i Sverige, förklarar Malin Kvarnström som är med i arrangörsgruppen.
Hon och Tove Pettersson står och säljer biljetter tillsammans. De har själva kommit till stämman sedan de var små och tycker att det är en väldigt barnvänlig plats. Lokalen är liten och eventet drog- och alkoholfritt.
– Under dagen har vi haft en barnföreställning och senare blir det folkbandskampen, säger Tove Pettersson.
I folkbandskampen ska fyra lag framträda sin tolkning på valfri schlagerlåt inför en jury. Efteråt kommer det firas med mer musik och dans.