Allt fler sjuka från jobbet

I flera år har sjukskrivningarna minskat i Gnesta kommun. Men sedan 2011 har den positiva trenden vänt och det är framför allt en yrkesgrupp som är mest utsatt.

karin1.jpg

karin1.jpg

Foto:

GNESTA2014-11-11 07:05

Sedan 2003 har sjukskrivningarna bland de anställda i Gnesta kommun minskat, från 8 procent av den totala arbetstiden till 4,6 procent år 2011, detta enligt siffror från Gnesta kommun.

Men 2011 vände trenden. Antalet sjukskrivningar började öka och i dag ligger nivån 6,2 procent, den högsta på fem år.

I den kommunala delårsrapporten framgår det att personal i förskolorna är mest utsatta, där låg sjukskrivningarna på 8,8 procent i fjol enligt Gnesta kommun.

Karin Gustavsson Rydberg är förskolelärare och skyddsombud från Lärarförbundets på förskolan Ängen. Hon menar att arbetsbelastningen ökat, men inte i form av större barngrupper.

– Många upplever att den tid som finns inte räcker till eftersom det är mycket kringuppgifter, man känner helt enkelt att man inte kan göra ett bra jobb och bara det kan vara stressande.

Är det här något du själv kan relatera till?

– Ja, definitivt.

Även långtidssjukskrivningarna följer samma mönster, en minskning från 2003 till 2011 och därefter en ökning. I dag är ungefär hälften av alla sjukskrivningar i kommunen, 47,6 procent, längre än 59 dagar. Christina Thunholm är personalchef i kommunen. Hon menar att förändringen främst beror på en ändring i socialförsäkringslagen 2008.

– Det går att se samma mönster i hela riket, säger hon.

Lilian Björk är förskolchef för tre förskolor i Gnesta. I hennes enheter är den fasta arbetsstyrkan 35 personer, av dessa är fyra långtidssjukskrivna och en femte har precis kommit tillbaka.

– Det är ju framför allt inom förskolan och skolan som många medarbetare upplever att det finns mycket stress, sedan jobbar vi med att bemöta det från kommunens sida, säger hon.

Lilian Björk lyfter upp föreläsningar och workshops som kommunen anordnar, till exempel "Må bra dagen" i somras. Samtidigt är hon medveten om att många i personalen upplever en ökning av arbetsuppgifterna.

– Vi får signaler på att man upplever att det är mycket hela tiden. Sedan är det extra tydligt inom vår verksamhet eftersom den är väldigt kvinnodominerad och det ofta är kvinnorna som har ansvaret hemma, så det vi ser är att det kanske inte bara är jobbet som spelar roll ur ett hälsoperspektiv utan hela livssituationen, säger hon.

Rolf Jönsson, grundskolelärare och styrelseledamot i Lärarförbundet Gnesta, menar att kommunen behöver göra mer för att minska sjukskrivningarna.

– Vi får medlemmar som bryter ihop och gråter efter dagen, så visst går det att se en ökad belastning, säger han och fortsätter:

– Det finns pengar avsatta till insatser i Gnesta kommun, problemet är att de insatserna inte är tillräckliga i jämförelse med behovet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om