Ambulansen i Gnesta utsatt för sabotage

Upprepade gånger har ambulansstationen i Gnesta saboterats på olika sätt och förhindrats att åka på utryckning – men varken Region Sörmland eller polisen har kunnat göra något åt det.

Tomas Bernaker Lundaahl, enhetschef för ambulansen i Nyköping/Vagnhärad vid Region Sörmland, undrar vad som kan hända härnäst om sabotagen fortgår. "Det är inte bara riktat till oss, området är lugnt och det finns inga boende runtomkring, just här. Vi funderar på att sätta upp kameror."

Tomas Bernaker Lundaahl, enhetschef för ambulansen i Nyköping/Vagnhärad vid Region Sörmland, undrar vad som kan hända härnäst om sabotagen fortgår. "Det är inte bara riktat till oss, området är lugnt och det finns inga boende runtomkring, just här. Vi funderar på att sätta upp kameror."

Foto: Helene Wahlström

Gnesta2022-09-16 12:57

Vid ambulansstationen i Gnesta står alltid en ambulans redo för utryckning. Än så länge har sjukvården kunnat köra ut vid akuta händelser, men nu larmar ambulansen i Region Sörmland om att återkommande förstörelse har blivit en säkerhetsrisk för både personal och patienter.

– Det har varit pågående förstörelse hela sommaren. Bland annat hade vi en kvinna som hindrade ambulansen att köra på en utryckning med blåljus och det är oerhört allvarligt, säger Tomas Bernaker Lundaahl, enhetschef för ambulansen i Nyköping/Vagnhärad vid Region Sörmland.

Tomas Bernaker Lundaahl berättar att en kvinna ställde sig för ambulansen vid en utryckning och vägrade att flytta på sig, trots att ambulanspersonalen hade ett brådskande ärende med specialistsjuksköterska på plats. Personalen bad kvinnan att flytta på sig och förklarade den akuta situationen, men trots det stannade hon kvar och uppehöll transporten.

– Det var inte förrän när vi blev tvungna att sätta på sirener som kvinnan flyttade på sig. Vi har lämnat över ärendet till vår säkerhetsavdelning, säger Tomas Bernaker Lundaahl.

Senast i helgen hade någon klippt av laddkablarna till ambulansbilen som står vid Frönäs vårdcentral nära Gnesta centrum. För inte så länge sedan hade även kortläsaren, som är nyckeln in till personalens jourrum, slagits sönder.

– Vi har haft sena utryckningar på grund av det här och vi är oroliga för vad som ska hända härnäst. Personalen mår efter omständigheterna bra, men de tycker att det känns olustigt. Än så länge är det ingen som sagt att de inte vill gå till jobbet, säger han.

undefined
Den här defibrillatorn är en av de saker som är av vikt att kunna laddas för patienter med hjärtproblem.
undefined
Att snabbt kunna ta sig till exakt plats vid akutsjukdomstillstånd är A och O för överlevnad – och kräver laddning.
undefined
Rakel är det system som ambulanspersonalen har för att få viktig information om en patients läge i stunden.

Problemet med att laddkablar förstörs är inte bara att de påverkar utrustningen i ambulansbilarna, utan det är även en kostnad för samhället då det är skattebetalarna som får stå för notan.

– Vi har lämnat över alla händelser till vår säkerhetsavdelning och polisanmält dem. Men polisen har för lite att gå på så ärendena har avslagits, säger Tomas Bernaker Lundaahl.

Enligt honom är det svårt att hitta förövarna, men snart ska vårdcentralen byggas om och Region Sörmland har bett om att få ett garage för att undvika liknande händelser. Hur långt i processen man har kommit är svårt att säga i dag. 

– Vi har fått ja till att bygga om, men vet inte när det ska vara färdigt, säger Tomas Bernaker Lundaahl.

Se filmklipp om sabotaget på sn.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!