Andra första spadtaget vid Frösjöstrand – "Nu kör vi!"

I går togs det andra "första spadtaget" vid planerade badplatsen vid Frösjöstrand i Gnesta. Bygget försenades med ett år efter att länsstyrelsen krävt tillstånd från mark- och miljödomstolen vilket beviljades i augusti. Nu hoppas kommunen att badplatsen ska invigas nästa vår.

Gnesta2016-09-23 11:05

Som om för att understryka att arbetet med den nya badstranden verkligen nu är igång togs under torsdagen inte bara ett spadtag som kommunen förkunnat att man skulle göra dagarna innan, utan ett helt grävskopetag vid platsen för den tilltänkta badplatsen vid Frösjöstrand. Ordförande för kommunstyrelsen Johan Rocklind (S) satt vid spakarna för grävskopan, och kommunalråd Ann-Sofie Lifvenhage (M) tippade jorden med viss hjälp av grävpersonal på plats.

– Det har varit en lång process med en del frustration men nu är vi glada att vi är i mål, säger Johan Rocklind angående klartecknen man fick i augusti från mark- och miljödomstolen om att anlägga badplatsen.

Ann-Sofie Lifvenhage verkade lika lättad.

– Det här blir ett riktigt ansiktslyft för Gnesta, och en så här centrumnära badplats är något ganska unikt, säger hon.

Men som sagt har det varit en lång process. 28:e april 2015 tog man egentligen det första "första spadtaget" för hela projektet. Dock beslutade länsstyrelsen följande månad att kommunen var tvungen att ansöka om tillstånd från mark- och miljödomstolen för att anlägga själva badplatsen. Anledningarna var att man ansåg att badplatsens beräknade yta var större än vad kommunen angivit samt att det fanns risk för spridning av föroreningar från marken, och att frågan därför behövde prövas av högre instans.

– Det blev ju lite snöpligt, vi hade inte trott att de skulle ta något annat beslut, och det hela drog ut på tiden, säger Tomas Enqvist, som är planeringschef på Gnesta kommun, när han ser tillbaka på vändorna med tillstånden.

Tomas Enqvist tycker inte att man hade kunnat göra mycket för att förhindra förseningen av byggnationen som sedan blev.

– Vi hade gjort så pass grundliga undersökningar att vi kände oss säkra, och vi hade lämnat in en anmälan som man skulle. Men sedan blev det ju lite struligt. Kanske att man hade kunnat haft en tydligare kommunikation med länsstyrelsen, säger han.

Men nu är alltså alla tillstånd beviljade. På den förorenade bottnen kommer man som planerat att placera en stor duk och man kommer att schakta bort jordmassor samt täcka över med sand. Själva invigningen av den efterlängtade badplatsen beräknas kunna ske våren 2017. Efter alla vändor tror Tomas Enqvist inte att det nu föreligger några andra hinder.

– Det kan ju alltid hända saker på resans gång, men nu har vi alla beslut klara, så det känns tryggt. Nu kör vi! säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om