– Jag känner att det här är en bra chans till att kunna expandera och kunna njuta av det. Nu kör jag på och satsar på att öppna. Att min personal ska trivas och vara glada är mitt största mål, berättar Mikael Anklev som driver Mekka Konditori.
Humbles konditori har funnits i Gnesta sedan 1940 men i juli gick caféet i konkurs då det drogs med stora skulder. Mikael Anklev som sedan flera år tillbaka velat satsa i Gnesta valde då att ta över. Han driver sedan tidigare två konditorier i Nyköping. Under hösten storsatsar han, då han förutom Humbles även öppnar café på Väster i Nyköping och i Oxelösund.
– Det ska bli spännande men det är en stor omställning att gå från tre butiker till sex butiker.
Totalt planerar Mekka att anställa fem personer i samband med nyöppningarna. Caféet i Gnesta kommer ha stängt ett tag, planen är att öppna runt den 3 augusti. Till hösten kommer konditoriet få en renovering.
– Vi ska försöka att inte göra för stora ingrepp men vi ska ändå renovera och göra det i samma anda och stil. Jag vill inte att det ska bli något modernt coffeehouse utan ett kondis, det är så jag gjort på mina andra ställen.
Anklev räknar upp att konditoriet kommer få nytt golv och ny färg på väggarna. Stolarna och borden kommer finnas kvar, men kläs om.
– Kringlan som finns på skylten utanför vill jag förgylla med en guldfärg. På fönsterna kommer vi trycka upp vår logga men Humblesskylten kommer vara kvar.
Att öppna i Oxelösund har Mikael funderat på sedan två år tillbaka. 1 oktober öppnar han i Birgers gamla lokal på Järntorget bredvid Våningen & Villan.
– Våningen & Villan skulle etablera sig och då berättade jag att jag var intresserad av vänstra delen av lokalen, så då fick jag hyra den.
Trots corona är inte Anklev rädd för att satsa på nya caféer, hittills har försäljningen på caféet i Oppeby och i Trosa varit ungefär densamma som innan pandemin.
– Vi har märkt av corona men inte så mycket. Vi har haft minskning av försäljningen på Mekka på Öster med 20 procent men nu börjar det gå mot normalt igen.
Mikael tror att anledningen till att flera bagerier haft det svårt med ekonomin är för att priserna är för låga.
– Kunderna kommer nog att reagera på att vi har andra priser. Man måste våga ta betalt för det hantverksjobb vi gör på natten när folk sover. Man måste ju ha pengar till personalens löner och en buffert ifall något går sönder.