Det säger Niklas Spets, tillförordnad samhällsbyggnadschef i Gnesta kommun, som sedan 2021 har jobbat på en ansökan om att få använda Klämmingen som vattentäkt för dricksvatten.
Nu har processen tagit ett steg framåt – det är dags för invånarna att lämna synpunkter till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.
– Nu ställer domstolen ut det här för allmänheten så att vem som helst kan tycka och tänka om det här, säger Niklas Spets.
Synpunkterna ska vara inne senast den 20 mars.
Om allt går enligt kommunens önskemål och förhoppningar kan det nya vattenverket stå klart och tas i drift under 2027.
– Vi tror hårt på det här, att det kommer att gå igenom och ha ett tillstånd i slutet av året eller början på 2026.
Redan nu är kommunen igång med förberedelser, bland annat i form av att stärka det befintliga vattenledningsnätet och att jobba fram ett underlag för framtida upphandling av bygget.
– Tillståndet är ju direkt avgörande för att vi ska kunna bygga någonting. Men vi jobbar hårt och intensivt med att förbereda upphandlingsunderlag.
Parallellt med ansökan om att göra Klämmingen till vattentäkt pågår ett arbete med att inrätta ett nytt vattenskyddsområde runt sjön.
– Det har varit ute på samråd. Nu ska vi samla ihop alla synpunkter och frågor som kommit och svara på dem, säger Niklas Spets.
När det jobbet är gjort kan man börja att tänka på att sammanställa allt i form av en ansökan om att göra området till ett vattenskyddsområde till länsstyrelsen, den beslutande instansen när det gäller sådana frågor.
– Men jag vågar inte svara på när vi kan ha ett i laga kraft vunnet vattenskyddsområde.
Det finns vissa utmaningar kring att få till ett vattenskyddsområde. Bland annat att hitta en bra nivå på skyddsföreskrifter som ska gälla i området, kopplat till allmännyttan kontra fastighetsägare och verksamhetsutövare.
– Vi vill inte vara för tuffa, samtidigt kan vi inte vara för mjuka i vår dialog med allmänheten, då hamnar vi i en knepig situation.
Förutom förbättrad vattenkvalitet skulle en ny vattentäkt göra det möjligt att häva det ständiga bevattningsförbudet i Gnesta tätort. Men planerna har fått motstånd.
Exempelvis från oppositionsrådet Håkan Ekstrand (C), en av lantbrukarna närmast vattentäkten:
– Jag som är aktiv inom kommunen vet att vi måste ha en ny vattentäkt, vi har inget annat alternativ. Men jag vill inte drabbas alltför negativt på min egen fastighet, har han tidigare sagt till SN.