Årets nyföretagare Bri, 41, vill bli störst i Gnesta

"Jag blev jätteglad, överraskad och glad", säger Bri Hansson, 41, om utmärkelsen. För SN berättar hon om nyföretagandet och om de stora planerna framåt.

Det kan hända att Bri Hansson sätter sig vid symaskinen men det hör inte till vanligheterna. Ofta har hon sömmerskor. "Min roll är snarare gå ut till kunden och mäta och sen komma med ett förslag. Där är jag som skarpast."

Det kan hända att Bri Hansson sätter sig vid symaskinen men det hör inte till vanligheterna. Ofta har hon sömmerskor. "Min roll är snarare gå ut till kunden och mäta och sen komma med ett förslag. Där är jag som skarpast."

Foto: Ida Lindström

Gnesta2023-10-15 17:31

– Det är alltid kul att få någon form av feedback från utomstående som säger: 'Smart idé, bra gjort', så det var jättekul! 

Det säger Bri Hansson när SN möter henne i Rextil interiörs lokaler. Inredningsbolaget riktar sig till företag och arbetar med cirkulära tyger, alltså tyger som återanvänds. Det är främst gardiner som levereras.

Miljötänket är ofta det primära för kunderna och anledningen till att de väljer just hennes företag, även om det också är ett mer ekonomiskt alternativ med cirkulära textilier, säger Bri Hansson.  

Priset Årets nyföretagare delas ut av Nyföretagarcentrum Östra Sörmland med Gnesta kommun. I år var motiveringen (något nerkortad): "Medvetet, hållbart och kreativt! Detta företag är ett föredöme för att bevara våra resurser på ett ekonomiskt och miljömässigt hållbart sätt. Ett föredöme för en bransch där cirkulärt tänk är framtiden. Detta företag påvisar att återbruk är en hållbar trend!" 

undefined
"Så fort du är klar med ett stort steg och tänker att 'nu har jag varit modig', då kommer nästa stora beslut som ska tas. Energidepån får aldrig riktigt vila", säger Bri Hansson om utmaningarna med nyföretagandet.

– Jag vill göra skillnad med miljötänk. Vi har inga problem med att köpa begagnade bilar men när vi går utanför det, då börjar det bli obekvämt. Om det är möbler eller något annat, då har det redan använts. Ja, men man kan ju göra det bra, för de är ju gjorda för att hålla väldigt länge, säger nyföretagaren.

Rextil interiör fanns i Bri Hanssons huvud länge innan hon tog steget och startade eget för två år sedan. Tyger, ofta från flyttbolag och projektföretag, ligger lite överallt i lokalen. Kunderna finns mest i Stockholm och Uppsala, men även i Gnesta.

– Solbacka har vi hjälpt med lite grejer, säger hon och poängterar att det är viktigt att tänka lokalt. 

Får hon drömma så ser hon inom några år att företaget har vuxit betydligt.

– Nu driver jag det själv, men jag har sålt en del av företaget till investerare så vår plan är att inom tre år kunna vara valbara i hela Sverige. Ett företag i Malmö ska kunna ringa och säga vi vill ha cirkulära textiler. Det skulle innebära att vi behöver vara mycket folk. Vi behöver ha sömmerskor inhouse, folk som hjälper upp att packa upp textilier och då kommer vi inte kunna sitta i bara de här lokalerna.

Samtidigt är Rextil en given del av Gnesta, säger hon:

–Jag var lite kaxig i fredags när jag skulle få den där utmärkelsen för då sa Rekal [runt 68 anställda, red anm] att de var en av större arbetsgivarna. Då sa jag: 'Jag kommer ta upp fajten, sen kanske vi kommer tvåa men jag ska ta fajten', säger hon med ett skratt.

undefined
På övervåningen finns kontor och kök och på markplan finns det som Bri kallar för vädrings- och rekonddelen. "Vi tvättar så lite vi kan och för det mesta behövs inte det. Vi vill inte slösa mer på vatten", säger entreprenören.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!