– Vi vill prata direkt med slutkunderna så att vi kan berätta vad vi gör, säger Daniel Bentancor.
Daniel utsågs till Årets Nyföretagare i Gnesta vid näringslivsgalan på Södertuna slott den 1 februari. Juryns motivering:
“Att starta tillverkning av charkuterier i världsklass och etablera en butik med exklusivt sortiment av högsta kvalitet i en kommun av Gnestas storlek visar prov på stort mod och engagemang. Verksamheten drivs nu framgångsrikt och lockar kunder från både när och fjärran.”
Daniel startade Gnesta Chark 2018. Han har tillsammans med sin familj byggt upp en egen produktionsanläggning på Nibblegatan.
– Vi kan göra allt inom chark, säger Daniels pappa Thomas Malmertoft.
Charkuterierna produceras hantverksmässigt av svenskt kött och utan onödiga tillsatser.
– Vi vet var köttet kommer ifrån. Vi gör våra korvar på karré eftersom vi tycker att man ska satsa på bättre kött, säger Daniel.
Köttet kommer bland annat från Rocklunda Gård i Katrineholm och Nibble Lantbruk i Västerås.
– Vi kollar upp hur de hanterar sina djur. Vi kollar om djuren har ett bra liv och om de har korta transporter till slakteriet så att de inte ska bli stressade, säger Thomas Malmertoft.
Gnesta Charks produkter, till exempel lufttorkad fläskkarré och salami, säljs bland annat i den egna butiken på Västra Storgatan i Gnesta. Produkterna säljs även till konsumenter via andra matbutiker. Bland kunderna finns även företag som Eriksbergs Säteri, Virå Bruk och grossisten Fällmans Kött.
– I somras sålde vi färska svenska korvar till flera matvaruhus i närområdet.
Daniel kom till Sverige för fem år sedan. Han hade dessförinnan bott i Spanien där han arbetat på olika charkuterier. Han jobbade bland annat på ett charkuteri på Teneriffa som hans pappa Thomas drev under en period. I Sverige kompletterade Daniel sin kompetens som styckare med kunskaper om lufttorkning av kött. Pappa Thomas driver sedan 2012 Gnesta Charkskola på Nibblevägen. Han hjälper även Daniel i företaget. Även Daniels mamma Elena Malmertoft är delaktig i Gnesta Chark. Familjen kommer ursprungligen från Uruguay.
Inspirationen till många av Gnesta Charks produkter kommer från Spanien och Italien.
– Vi såg att Sverige importerar mycket från länder som Spanien och Italien. Vi ville visa att vi kan göra lufttorkade charkprodukter av svenska råvaror, säger Daniel.
Daniel och hans familj har lagt ner ett stort arbete på att bygga upp den egna produktionen. De utförde nästan alla anpassningar av lokalen på egen hand. De tog bara hjälp med att dra elen. Banken och ALMI har ställt upp med viss finansiering. Efter den stora satsningen behöver företaget öka sin försäljning. Gnesta Chark har också märkt av effekterna av pandemin som slagit hårt mot restaurangbranschen.
– Det har varit väldigt tufft efter corona, säger Thomas.
Eftersom butiken i Gnesta går bra väljer företaget därför att starta butiker även i Trosa och Mariefred. Under hösten öppnar Gnesta Chark en butik på Östra Långgatan i Trosa och i början av nästa år står Mariefred på tur. Företaget söker efter en lämplig lokal i Mariefred.
– Butikerna ska heta Gnesta Deli, säger Daniel.