Arkeologer tror på fornfynd i Norrtuna

Den som har sett två kvinnor och en man i grävmaskin härja runt på en åker i Norrtuna behöver inte höja på ögonbrynen. Den arkeologiska utredningen i samband med anläggandet av en avloppsledning mellan Laxne och Gnesta har nämligen påbörjats. Arkeologerna har stora förhoppningar om fynd.

utgrävning_0532 som smart objekt-1 kopiera.jpg

utgrävning_0532 som smart objekt-1 kopiera.jpg

Foto:

GNESTA2014-07-02 22:00

Man ska kanske inte gå så långt som till att hävda att en exploatering är en arkeologs drömscenario. Men faktum är att det är just vid exploateringar som de flesta arkeologiska utgrävningar utförs.

– Fornlämningar är skyddade enligt Kulturmiljölagen. Om möjligt ska exploatering undvikas, men går det inte ska fornlämningarna undersökas, berättar Karin Beckman-Thoor, arkeolog på Kraka kulturmiljö.

Hon och Bitte Franzén från Breja arkeologi ska hitta och dokumentera fornminnen på sträckan där avloppsledningen ska dras. Området är sedan tidigare en känd fornminnesmiljö, med spår från bronsåldern. Till sin hjälp har de grävmaskinisten Stefan "Ludde" Andersson och ett antal verktyg, bland annat gamla kartor som ger indikationer på var bosättningar kan finnas.

– Nu är vi i Lund väster om Norrtuna, det var tidigare en udde vid vattnet vilket var en bra boplats, berättar Bitte Franzén, och visar en karta över hur området såg ut för 1000 år sedan.

Området de ska undersöka är 13 kilometer långt och 50 meter brett. Tjugo så kallade provschakt ska grävas utefter sträckan. Än så länge har de hittat ett antal föremål, bland annat en bit av gammalt tegel, en keramikskärva, en spik och en del av en pipa. Men av arkeologernas uppsyn att döma, är det inga exceptionella fynd. I stället ser de fram emot kommande undersökningar.

– Vi borde hitta några boplatser från 1500 före Kristus till 1000 efter Kristus, annars blir vi förvånade, säger Karin Beckman-Thor.

Hon tycker att kommunen har placerat dragningen av avloppsledningen väl, i förhållande till de fynd som finns och förväntas hittas. Så vad händer om viktiga fornfynd hittas, just där ledningen ska gå?

– Kanske kan ledningen dras runt fornlämningen. Åtminstone ska fynden undersökas och dokumenteras. Kunskapen ska lyftas upp på papper, säger Karin Beckman-Thor.

Hon slår med en sten på något som ser ut som tegel. När hon ser min och fotografens förvånade miner berättar hon att det är ett test för att se om materialet är vanligt, modernt tegel, eller gammal, bränd lera.

Under juli kommer gänget att gräva i en vecka. I augusti fortsätter arbetet. Arkeologerna har lovat att höra av sig om de hittar fler intressanta fynd. Fortsättning följer...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om