Asylboende i Gnesta stoppat

Det blir ingen välkomstfest på Liljedalshemmet. Enligt asylboendet så skriver Migrationsverket inget avtal för att behovet av boendeplatser förändrats, medan myndigheten menar att företaget inte uppfyllt kraven.

GNESTA2016-06-09 06:53

Citatet: Ingen kan göra allt men alla kan göra lite, har cirkulerat flitigt i Gnesta. Många kommuninvånare har därför bland annat skänkt kläder, cyklar och leksaker till det planerade asylboendet på Nygatan. Det var bara några veckor sedan som föreningar och frivilliga samlades på möte för att samtala om vilka stöd som kan ges till de 200 nyanlända som väntades till Gnesta. Även en välkomstfest spikades för de som skulle flytta in i mitten av juni. Men nu står det klart att det före detta äldreboendets lokaler kommer stå tomma då.

Företaget Agnig vård och omsorg AB menar att det är Migrationsverket som stoppar det planerade asylboendet eftersom behoven förändrats.

– Enligt Migrationsverket så finns i dagsläget 40 000 flyktingar men 100 000 boendeplatser, så därför blir det inget avtal med oss, skriver Lina Assali, platsansvarig Agnig, i ett mejl.

– Måste säga att det känns riktigt jobbigt och tungt att inte få jobba med det man brinner för. Jag beundrar Gnestabornas engagemang och allt arbete ni lagt ner för de flyktingar vi trodde skulle komma! Känns så sorgligt att det blivit såhär att jag lämnar posten och fantastiska Gnesta med tungt hjärta, skriver Lina Assali

Enligt Maria Eneqvist, enhetschef Migrationsverket, så är det dock inte av behovsskäl som asylboendet stoppas. Leverantören har helt enkelt missat att skicka in ett papper.

– Det handlar om en lagfart och köpeskillingspapper som är viktigt att anbudsgivaren skickar in i upphandlingssammanhang.

Robin Agnig som driver företaget bakom asylboendet säger att det i dagsläget är oklart om man överklagar beslutet.

– Samtliga kvalitetskrav är godkända. Men det finns alltså fler boendeplatser än vad det finns flyktingar i dag så vi får diskutera vilka grupper vi kan göra skillnad för. Det kan bli en annan typ av boendeverksamhet längre fram men det är ännu oklart hur den kommer se ut i så fall, säger Robin Agnig, som hoppas kunna erbjuda de utlovade arbetstillfällen (cirka 30 tjänster) som utlovats.

Erik Asp, tf integrationschef i Gnesta, menar att beslutet kommer som en blixt från klar himmel samtidigt som Migrationsverkets prognoser kraftigt förändrats med ändrade regler och gränskontroller.

– Konsekvensen blir ju att skolpeng och andra ersättningar inte kommer Gnesta tillgodo. Det är ju även önskvärt med tillväxt. En annan konsekvens blir väl att vi kan fokusera mer på de befintliga asylboende som redan finns i kommunen. Få till bättre skolrutiner på Solbacka exempelvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om