Avloppsproblemen har staplats på varandra det här året. Efter att flera mätningar under sommaren visade på tarmbakterier i vattnet vid Frösjöstrandsbadet, misstänker kommunen pyspunka på avloppsnätet i eller kring Frösjön. Länsstyrelsen har även krävt åtgärder efter att utsläpp från reningsverket passerade gränsvärden under sommaren.
Under hösten läckte bajsvatten rakt ut i Sigtunaån när en sjöledning gick sönder. Bara några veckor senare gick en ventil på reningsverket sönder, vilket har satt de biologiska systemen på anläggningen ur spel. Det flyter fortfarande svarta slamklumpar på det grumliga vattnet som reningsverket lämnar ifrån sig.
Därtill har Södertäljes reningsverk i Mölnbo gått sönder under hösten, med läckage som följd.
Gemensamt för samtliga de här incidenterna är att mer eller mindre smutsigt avloppsvatten rinner ut i sjön Sillen söder om Gnesta, och vidare genom Trosaån ut i Östersjön.
Hur stor påverkan det här har på vattenkvaliteten är oklart, men senast sjön Sillen klassades fick den märkningen "otillfredsställande" ekologisk status. Den kemiska statusen på sjön är "ej god".
– Det här är en relativt stor sjö, i små sjöar blir det naturligtvis större påverkan. Men vi har övergödningsproblem i Sillen, det är inget nytt, säger Irene Karlsson Elsgren, samordnare för vattenförvaltningen på länsstyrelsen i Sörmland.
Vattendrag klassificeras vart sjätte år och de senaste omdömena är från 2018. Provtagningar sker dock tätare än så, och skulle några tester visa på katastrofala värden finns det varningsklockor att dra i.
Framför allt är det höga halter av fosfor i Sillens vatten. Det riskerar att leda till algblomning, som i sin tur kan leda till att det inte går att bada, beroende på vilka arter som blommar.
Bör man vara orolig för Sillen och Trosaån?
– Det är ganska svårt att säga hur stort problemet är, det beror på hur långvariga utsläpp det handlar om. Men det är klart att det inte är bra, säger Irene Karlsson Elsgren.
Tillsynsärendet som rör utsläppsvärden vid Gnestas reningsverk pågår fortfarande, vad det leder till återstår att se.
– Som många andra kommuner har Gnesta ett gammalt och slitet reningsverk. De skulle behöva göra något åt det, men det är något vi får diskutera med dem, säger Ulrika Schröder, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen.