Doften från jästanken möter upp redan i dörren till källaren i den gula villan på Tallgatan i Gnesta. Möter gör också fyra fasta handslag signerade männen bakom Södermännens Hantverksbryggeri AB: Mats Johansson, Erik Gustafsson, Daniel Rosin och Per Pettersson.
– Här håller vi till, allt är inte klart, men vi börjar komma i ordning, säger Rosin.
Det är drygt tre år sedan de fyra vännerna började brygga öl tillsammans.
– Man kan säga att vi ägnat oss åt en del produktutveckling och kvalitetsutvärdering sen dess, skrattar Gustafsson och syftar helt klart till att strupen mer än en gång fuktats av den hembryggda ölen.
När de börjat få grepp om konsten och ölen visade sig bli riktigt bra bestämde de sig för att göra något större.
– När man brygger som vi gjort får man liksom inte dela med sig. Visst kunde kompisar smaka och så, men vi kunde ju inte gärna sälja den, säger Pettersson.
Sagt och gjort. Plötsligt hade hobbyn, eller ursäkten för att få hänga med vännerna en kväll i veckan, blivit något större. Södermännens Hantverksbryggeri AB hade fått alla tillstånd och det var bara att köra.
– Vi brygger mestadels ale av olika slag, allt från engelsk bitter till tysk Kölsch. Det vore ju kul att kunna sälja ölen lokalt i Gnesta. Vi är inte ute efter att bli superstora, vi sätter kvalitet framför kvantitet, säger Rosin.
För att få precis den smak som önskas krävs en hel del jobb.
– Att göra alkoholhaltig öl är ingen konst, men att hitta balansen i smakerna kan vara det, säger Pettersson och får medhåll från Rosin som berättar hur viktigt vattnet är för att en öl ska bli god.
– I Gnesta innehåller vattnet för mycket bikarbonat för att den öl vi brygger ska bli bra. Så vi hämtar vatten i Björnlunda. Det är mycket att lära sig!
De fyra vännerna har alltid gillat öl. Men i takt med ett växande intresse har också smaklökarna utvecklats.
– För 6-7 år sedan var jag lagerdrickare, sen fick jag upp ögonen. I dag dricker jag inte gärna blaskig industrilager, säger Johansson.
De andra nickar.
– Vår öl ska vara som hemkokt saft, man ska känna att det är på riktigt och den ska smaka mycket, säger Rosin.
– Jag skulle gärna se att öl blev en måltidsdryck istället för en berusningsdryck, fyller Gustafsson på.