Barkborren kvar i Lötbodal – mer skog kan avverkas

Granbarkborren tycks ha överlevt vårens avverkning i Lötbodal. Under sommaren upptäcktes fler angripna träd i friluftsområdet strax utanför Gnesta.

Granbarkborren har orsakat stora problem för skogsägare de senaste åren.

Granbarkborren har orsakat stora problem för skogsägare de senaste åren.

Foto: Monika Sunhede/Länsstyrelsen

Gnesta2021-09-14 19:27

– Det stämmer. Vi tog bort i stort sett allt då innan påsk, men nu har vi fått nya angrepp, säger Bertil Karlsson, miljöstrateg på Gnesta kommun.

Han informerade politikerna i kommunstyrelsen om läget tidigare i veckan och ska nu sätta sig ner tillsammans med kommunchefen och ta fram en strategi för den fortsatta striden mot granbarkborren. Tre alternativ ligger på bordet, men vilka dessa är vill Bertil Karlsson inte gå in på.

– Vilken metod vi väljer återstår att se.

Avverkningen i våras gick väldigt fort och kommunen fick massiv kritik från flera håll för bristande information och kommunikation. Man tycks dock ha lärt sig av sina misstag, och nu är det prata först och såga sen som gäller.

Miljöpartiets gruppledare Gustav Edman var en av de som var kritiska till hur avverkningen sköttes. Den här gången tycker han dock att ärendet handläggs på ett bättre sätt.

– Det jag försökt lyfta är att avverkningar behöver ske i tydlig dialog med de som verkar i området, och även till viss del med politiken. Vad som behöver göras på längre sikt för att problemet med granbarkborren ska minska, det får experterna avgöra, säger Gustav Edman.

Han har nyligen lämnat in en motion om att skapa ett kommunalt naturreservat i Lötbodal, och hoppas att det ska bli en valfråga i nästa års kommunalval.

undefined
Gustav Edman är gruppledare för Miljöpartiet i Gnesta.

Under sommaren stod det klart att granbarkborren angripit träd i Lötbodal. Men det var först efter att kommunens entreprenör Skogssällskapet gjorde en kartläggning med hjälp av en drönare i slutet av sommaren som omfattningen av angreppen blev tydlig.

– Jag kan inte säga hektar, antal träd eller så. Men vi har en översiktsbild över hur det ser ut, säger Bertil Karlsson.

Finns det en risk att granbarkborren sprider sig till grannfastigheter?

– De finns redan överallt. De finns på kommunens mark och de finns på grannarnas mark. Vad vi gör framåt är främst en fråga om säkerhet, säger Bertil Karlsson.

En gran som angripits av granbarkborre och dött riskerar att välta, och det är det som kommunen vill undvika eftersom det vistas mycket människor i Lötbodalsområdet, menar miljöstrategen. Risken är störst när det är blåsigt, men ett angripet träd kan falla utan förvarning även om det är vindstilla.

– Träd som står och är döda kan falla när som helst. Det blir en risk när det är så mycket folk som rör sig i skogen, säger Bertil Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!