2,7 procent av länets 4-åringarna hade också en vikt som klassas som fetma förra året. Det visar Barnhälsovårdens årsrapport från 2019. Gnesta sticker dock ut och enligt statistiken har inget barn i kommunen en vikt som bedöms som fetma.
– Vi motiverar föräldrarna tidigt och främjar bra vanor för barnen, säger Veronica Hellqvist, barnsjuksköterska på BVC, Gnesta.
Från 2,5 års ålder börjar BMI mätas runt om landet. Totalt finns de 150 barn som föddes i Gnesta kommun under 2015 med i rapporten.
– Det är genom forskning som man har sett att om man är överviktig vid fyra års ålder så är risken stor att övervikten följer med en resten av livet. Därför vill vi tidigt gå in med åtgärder.
Om ett barn skulle ligga på ett högt BMI finns flera riktlinjer för hur man kan gå tillväga.
– Det man först kartlägger är kosten i hemmet för att se om det finns något vi kan göra där. Men vi kollar också på vad de dricker och hur rörliga de är och hur fysiskt aktiva de är. Hittar man något där så går vi in med åtgärder som vi följer upp inom 2-3 månader. Vi samarbetar också med vårdcentralens dietist och brukar erbjuda det.
Veronica Hellqvist vill dock poängtera att det inte handlar om att få barnen att banta.
– Det är viktigt att det här är en positiv sak att vi följer barnens BMI. Det är ur ett hälsoperspektiv och ingenting annat. Det handlar inte om något utseendehets utan vi följer barns hälsa för att den ska vara god i framtiden, säger Veronica Hellqvist.