I går, måndag, var höstens första sammanträde för kommunstyrelsen i Gnesta. På dagordningen stod en lång rad punkter, det handlade bland annat om en granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt och ägarstyrning samt en ändring av lokala ordningsföreskrifter. De flesta beslut var enhälliga men det hettade till när medborgarförslaget om att utöka antal timmar för föräldralediga och arbetslösa kom upp. Förslaget som har behandlats av barn- och utbildningsnämnden kan innebära en kostnadsökning med knappt 3,4 miljoner kronor för detta år om förskolorna ska ha hela barnpengen. I dag får förskolorna 60 procent av barnpengen för 15-timmarsbarn.
– Principen i förslaget kan vi nog alla vara eniga om att det är någonting bra. Men det är häpnadsväckande att vilja göra en kostnadsökning på 3,4 miljoner i år. Särskilt då det ser tajt ut i barn- och utbildningsnämndens budget. För att göra detta så måste vi också ha råd till det, säger Kukkamariia Valtola Sjöberg (MP) som inte ställde sig bakom förslaget.
Oppositionen ville dock inte avfärda detta förslag redan.
– Ni vill ta med förslaget i budgetprocessen men ni avslår förslaget. Det är som att säga ja men ändå inte, säger Inga-Lill Fredriksson (C).
– Förslaget kan tillmötesgås på så vis att man kan utöka med någon timme per dag så att man kan hämta och lämna skolbarn samma tid och inte behöva åka fram och tillbaka flera gånger. Det skulle vara ett sätt att utöka tiderna men inte till fulltid som man har gjort de ekonomiska beräkningarna på, säger Ann-Sofie Lifvenhage (M).
Förslaget godkändes till slut genom votering och det innebär att saken ska utredas ytterligare. Beslutet skickas nu till kommunfullmäktige.