I början av 2000-talet tog sig journalisten Dick Sundevall och advokaten Peter Althin an fallet Joy Rahman. Rahman dömdes 1994 till livstids fängelse för mord på en kvinna i södra Stockholm. Men med Althin och Sundevalls hjälp blev han år 2002 frisläppt, och fick senare ett skadestånd på drygt 10 miljoner kronor.
Nu har Sundevall och Althin, tillsammans med Björn Rothpfeffer, advokat på advokatfirman Althin, bestämt sig för att ansöka om resning för Mohamed Hadjab, som i februari 2006 dömdes till livstids fängelse för rånmordet som skakde Gnesta när det avslöjades sommaren innan.
– Algeriets ambassad kontaktade oss, säger Björn Rothpfeffer, om hur de kom i kontakt med fallet, men påpekar att ambassaden inte spelar någon större roll i själva resningsprocessen.
Mohamed Hadjab, som är algerisk medborgare och inte pratade någon svenska vid tiden för mordet, dömdes vid Nyköpings tingsrätt till livstids fängelse. Domen överklagades till hovrätten, men även hovrätten ansåg att Hadjab var skyldig och livstidsdomen stod kvar.
Enligt Althin, Rothpfeffer och Sundevall fanns ingen teknisk bevisning som band honom vid mordplatsen, medan de två andra som dömdes bevisligen befunnit sig där, och sedermera också erkänt detta.
– Det som finns är uttalanden från medåtalade, säger Björn Rothpfeffer, och menar att det är allvarligt att bevisföringen är så svag, speciellt när det gäller lagens allvarligaste brott.
Eftersom Mohamed Hadjab är dömd i hovrätten som högsta instans ska resningsansökan lämnas till Högsta domstolen, HD. Domstolen skickar sedan ansökan till riksåklagaren som får ge sin syn på saken. Beslut om huruvida fallet ska tas upp igen eller inte fattas av HD. Om de ger klartecken kan fallet antingen återvisas till hovrätten för en ny rättegång, eller tas upp direkt i Högsta domstolen.
Resningsansökan är snart färdig och förhoppningen är att kunna lämna in den efter sommaren. De nya bevis som ingår är bland annat en mejlkonversation mellan en av de meddömda och dennes advokat som motsäger vittnesmålet om att Hadjab var med vid mordet.
Enligt Björn Rothpfeffer gjordes en resningsansökan redan för ett par år sedan. Den avslogs av Högsta domstolen, men Björn Rothpfeffer är hoppfull att det kommer bli annorlunda den här gången.
– Det är svårt att få resning, det finns ju en anledning till det, men i det här fallet tycker vi att det finns anledning att bevilja det, säger han.