Johan Rocklind menar att omfattande utredningar är en orsak till långa handläggningstider.
– En del förslag är av den karaktären att det tar tid lång att utreda och vi har ju en skyldighet att utreda förslagen på ett seriöst sätt.
Ett av förslagen handlade om rengöring av gatuskyltar, det tog 15 månader att utreda, hur ser du på det?
– Det finns absolut vissa förslag som vi skulle ha kunnat behandla inom en rimligare tid. Men generellt sett behövs det en längre utredning, antingen ekonomisk eller juridisk.
I dag får den som lämnat ett förslag en bekräftelse när förslaget tagits emot. Sedan kommer en inbjudan till den nämnd som ska ta upp förslaget. Men när en nämnd inte tar upp förslaget under ett år (som i Karin Andréasons fall, se artikel intill) finns det ingen regel som säger att kommunen ska höra av sig.
Håkan Ekstrand, Centerpartiets gruppledare och nyvalt oppositionsråd, menar att förslagen bör behandlas i en nämnd inom max tre månader.
– Man kan i ett första skede få ett litet underlag så nämnden kan ta beslut om det ska fortsätta att utredas, sen kan man gå vidare.
Men tre månader är alldels för kort menar Johan Rocklind.
– Spontant tänker jag att det är en väldigt snäv tidsram, i vissa fall hinner vi inte ha ett nämndmöte på den tiden, till exempel under sommaren. Men det är nog klokt att ha det som en ambition men inte en regel.
Håkan Ekstrand, tycker du majoriteten gör tillräckligt i den har frågan?
– Man kan ju inte tycka det när det tar så lång tid som det gör, vi har själva (läs: Centerpartiet) haft motioner som det tagit ett och ett halvt år att få svar på, det är inte bra.