– När vi gjorde besiktningen av fåren talade det för att det var lodjur och då drog vi den slutsatsen. Angreppssättet var typiskt för lodjur, säger Per Folkesson, rovdjursförvaltare på länsstyrelsen.
– Betten på fåren talade för att det var ett lodjur. Rivna djur talar för att det är varg, förklarar han.
Antalet djur som skadades var dock ovanligt många för ett lodjur. Nu visar sig dessutom den spillning man hittat tre kilometer från den plats fåren blev attackerade komma från en ung varghanne. Det betyder dock inte att länsstyrelsen är säker på att det var en varg som skadade och dödade de åtta fåren vid Söra menar Folkesson.
– Vi kan inte utesluta att det var en varg, men hundra procent säkra är vi inte. Det vi kan vara säkra på att det nu har rört sig två vargar i länet inom loppet av sex månader, säger han.
I våras konstaterades att en vargtik rört sig i Sörmlands östra delar. Under sommaren har det även kommit in rapporter till länsstyrelsen av två vargar i sällskap, men uppgifterna har inte kunnat bekräftas. Folkesson säger att länsstyrelsen fortsätter att följa de observationer av rovdjur som kommer in, bland annat för att hålla tamdjursägare i länet informerade.
– Det är ovanligare med varg. Vi har inte haft någon fast vargetablering på väldigt lång tid. Skulle det visa sig att vargar rör sig här mer kontinuerligt är det en ny situation, säger Folkesson.
Fårägaren sa vid tillfället för attacken till SN att han trodde att det kunde röra sig om varg eftersom han berättade att det siktats varg i området under sommaren.