Projektet startas upp i Gnesta i januari och pågår till slutet av året.
– Man matchar nya svenska familjer med etablerade svenska barnfamiljer. Hemma i ett vardagsrum möter man varandra i vardagen. Föräldrarna kan prata om barnen men också om vad man möter som vuxen. Det blir ett erfarenhetsutbyte, säger Lotta Halvardsson Ekdahl som går in som projektledare i Gnesta kommun.
Lotta Halvardsson Ekdahl har tidigare jobbat som kurator och tagit emot samtal på Självmordslinjen. I dag jobbar hon som kanslichef vid nationell samverkan för psykisk hälsa, NSPH, i Västmanland men är bosatt i Björnlunda.
– Jag har börjat inse att jag vill jobba i kommunen som jag bor i. Sedan har jag jobbat med nyanlända tidigare.
Tanken är att familjerna som är med i projektet ska ha barn som är i samma ålder. Det första mötet kommer att arrangeras av studieförbundet Bilda. Samtidigt tar man höjd för att covid-situationen kan sätta käppar i hjulen.
– Vi får se om vi kommer behöva organisera det här utomhus.
Förhoppningen är att familjerna ska vilja fortsätta ses även efter de inledande träffarna.
– Vi försöker på olika sätt skapa förutsättningar för det. Det här är integration på ett konkret, roligt och enkelt sätt.
Projektet finns på 19 andra platser i Sverige, bland annat i Nyköping. Under året kommer projektet startas upp på tio andra platser. Hittills har flera familjer visat intresse.
– Jag har fått jättemycket respons. Det känns väldigt roligt.