Intill det lilla växthuset som är fullproppat med tomater och gurkor sitter en solcell som driver det automatiska bevattningssystemet. Vid dammen där regnvattnet samlas driver en annan solpanel en liten pump. Faktum är att det mesta i Emma Wahlgren och Lovisa Skagermans trädgård andas samtid och klimatsmart tänk.
– Vi försöker vara självförsörjande på grönsaker och det går ganska bra. Rotfrukter köper vi inte alls i affären längre, säger Emma Wahlgren.
Framför huset trängs rader av pallkragar med allt från bönor och grönkål till palsternackor och meloner. För fem år sedan, när Emma och Lovisa lämnade storstadslivet och flyttade till Björnlunda, fanns här bara en gräsmatta, några stubbar och ett par äppelträd.
Steg ett var att flytta ner odlingarna från kolonilotten i Stockholm. Sedan har trädgården sakta men säkert tagit form.
– I början stod jag med en bygglampa och grävde efter att solen hade gått ner. Grannarna undrade nog vad vi höll på med, säger Emma Wahlgren.
Det nyinstiftade priset "Årets rikare trädgård" går alltså i år till paret i Björnlunda. En lång rad organisationer och föreningar ligger bakom initiativet, däribland Fritidsodlingens riksorganisation, Natursidan och Studiefrämjandet. Syftet är att lyfta goda exempel på biologisk mångfald.
Emma Wahlgren är själv biolog och arbetar som chefredaktör för Entomologisk tidsskrift, och kan därmed en del om ämnet. Hennes bästa tips för att få fart på en trädgård är att anlägga en damm.
– Det är det som gjort störst skillnad. Det märktes på en gång när vi grävt våra dammar att det samlades mycket djur i närheten. De har varit som magneter.
Förutom traditionella grödor rymmer trädgården även en del experiment. Bakom växthuset finns både Sichuanpeppar och ett (än så länge ganska tanigt) redwoodträd. Vid pallkragarna har Emma och Lovisa planterat yakon, en planta med rotfrukter som kommer från Sydamerika.
– I det här nya torra svenska klimatet får man testa nya saker. Vi köpte den här i Tyskland och den har klarat det torra vädret väldigt bra, säger Emma Wahlgren.
Just bevattning har varit en viktig fråga i trädgården de senaste fem åren.
– Först när man har börjat ta vara på spillvatten så inser man hur mycket vatten man annars bara häller bort när man till exempel sköljer sallad eller potatis, säger Lovisa Skagerman.