Bluffhantverkare erbjöd Greger, 78, hjälp – fick taket förstört

Oseriösa hantverkare erbjöd Greger Hasselblad, 78, att rengöra taket för en billig summa. "Nu har de blåst ner hela jävla taket", säger han.

Med ett läckande tak, hoppas Greger på regnfria dagar framöver.

Med ett läckande tak, hoppas Greger på regnfria dagar framöver.

Foto: Jesper Johansson

GNESTA2019-07-29 20:11

Vad som först såg ut som ett prisvärt jobb slutade i en mardröm för Greger Hasselblad, som hade förhoppningar om att äntligen bli av med all mossa på taket.

– Det är massor med skador på taket nu, såpass att det bara rinner in vatten, men det brydde de sig inte om, säger Greger Hasselblad som konstaterar att stora mängder vatten läckt in och orsakat skada.

I takt med arbetets gång uppstod desto mer skador på taket, något som Greger Hasselblad senare upptäckte och ville sätta stopp för.

– Det var bara slarv och total okunskap, när jag försökte inspektera arbetet på taket så blev jag hela tiden hindrad att göra så, berättar Greger Hasselblad.

I slutändan tröttnade Greger på deras arbete och all skada de förorsakat. Han bad dem då att lämna gården omedelbart.

– Jag sa åt dem att det får räcka nu, det blir inget betalt heller, berättar Greger som förklarar att en arbetare på plats räckte över sin telefon med en hotfull chef på andra sidan luren som hänvisade till kontraktet Greger har skrivit på för arbetet.

Greger uppfattade situationen allt mer hotfull ju längre tiden gick, men när en arbetare plockade upp vad Greger uppfattade som ett tillhygge, så hotade han med att ringa polisen omgående.

– När han började svänga lätt i luften med en hammare så hotade jag med polisen, vilket direkt satte fart på dem härifrån, berättar Greger.

Förutom att ha lämnats med ett skadat tak, fruktar också Greger att ligan ska komma tillbaka och kräva sin betalning. Den totala summan landade till slut på hela 45 000 kronor, en rejäl prisökning från det tidigare priset: 3 000 kronor.

Polisen i Sörmland har tidigare i år gått ut med en varning för bluffhantverkare, som knackar dörr och lurar folk på pengar.

– Det är en fluga som dyker upp varje sommar. Ofta drar de igång under försommaren, berättar Kenneth Wiklund, förundersökningsledare på polisens bedrägerigrupp.

Polisens hoppas med varningen kunna förebygga att hushåll anställer de oseriösa hantverkarna. Kenneth Wiklund menar att även om deras tjänster är billigare blir det nästan alltid dyrare i längden då man, i ett senare skede, ändå behöver anställa seriösa byggföretag för att fixa till oredan.

– Vi har sett så mycket tråkigheter att vår rekommendation är att aldrig anställa hantverkare som knackar dörr, säger Kenneth Wiklund.

Polisens tips hur du undviker att bli lurad:

Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.

Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.

Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.

Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!