– I första hand har vi skickat ut patruller för att söka upp dem som kör för att prata dem till rätta. Vi har några ställen som vi tror kan vara iläggningsplatser, säger Kjell Malmqvist, chef för polisens brottsförebyggande arbete i SN-området.
Han påpekar samtidigt att det är svårt för polisen att ingripa mot vattenskoterkörning i insjöar eftersom det råder delade meningar om hur reglerna ska tolkas. I Sörmland är det enligt länsstyrelsens regelverk endast tillåtet att köra vattenskoter i allmän farled och till och från farleden i max sju knop.
– Normalt sett är det som inte är uttryckligen förbjudet tillåtet. I det här fallet är det nästan tvärtom, det är tillåtet att köra vattenskoter på allmän farled men blir det då förbjudet att åka på andra platser? Vår möjlighet att driva ett ärende med stöd av länsstyrelsens regelverk är i princip obefintligt, säger Malmqvist.
Landets länsstyrelser har lyft problematiken till regeringen och reglerna prövas nu för att se om de överensstämmer med gällande EU-regler. För om det exempelvis är tillåtet med motorbåt, varför får man inte köra vattenskoter i en insjö, frågar sig Kjell Malmqvist.
– Man får hoppas att de här reglerna blir klarare och användbara. Sen är det såklart att allt på sjön blir störande i någon form, det är inte konstigt att den här typen av trafik kan göra att kringboende känner sig störda.
Sjölagen och miljöbalken gäller även de som kör vattenskoter och Malmqvist är beredd att pröva om ärendet i stället går att ställa mot miljöbalken.
– Det är långt i från säkert att en åklagare väljer att åtala, men det är ju nästa steg.