"Ärendet är nedlagt och inga misstankar kvarstår". Det meddelar åklagaren Johanna Levin, som ledde förundersökningen.
Henrik Hägglund är förundersökningsledare på polisens avdelning grova brott i Nyköping. Enligt honom hittade polisen helt enkelt inte någon bomb eller något sprängämne, varken på pendeltåget eller hemma hos de misstänkta personerna.
– Den sammantagna bilden gjorde att det inte förelåg någon fara för någon, säger Henrik Hägglund.
Det som tycks ha hänt är alltså att en passagerare på pendeltåget ser något som uppfattas som en bomb, larmar personalen som i sin tur larmar polisen.
– Det visade sig helt enkelt inte stämma, säger Henrik Hägglund.
Bomblarmet den 22 oktober ledde till att nationella bombskyddet kallades in, hela stationsområdet i Gnesta stängdes av, och en massiv polisinsats pågick i flera timmar.
– I sådana här fall gör man antingen ingenting, eller någonting. Gör man något så blir det en väldigt stor insats, det finns ingen mellanväg. Det är långt ifrån alla gånger man inleder en insats, säger Henrik Hägglund och fortsätter:
– I det här fallet valde man att agera på uppgifterna man fick och det drabbade tyvärr väldigt många människor.
På eftermiddagen och kvällen greps två personer misstänkta för försök till allmänfarlig ödeläggelse. Båda personerna, en man i 30-årsåldern och en man i 40-årsåldern, anhölls och flera husrannsakningar utfördes i Gnesta. Männen släpptes på fri fot en dag senare. De är inte längre misstänkta för några brott.
Polisen beskrev de då misstänkta personerna som "kända av polisen sedan tidigare". Huruvida det påverkade bedömningen i det här fallet vill dock Henrik Hägglund inte svara på.
– Det fanns uppgifter i ärendet som gjorde att de kunde misstänkas för brott, säger han.
Advokaten Johan Grahn företrädde en av männen. Han har precis fått beskedet om att utredningen är nedlagd när tidningen når honom på telefon, och bekräftar att mannen släpptes på fri fot efter förhör. Men vill i övrigt inte kommentera ärendet.
Många Gnestabor stod längs avspärrningarna, som utvidgades flera gånger, och följde polisens arbete under dramat. Flera tunga fordon anlände efterhand till stationen och polisen genomsökte pendeltåget med flera hundar. Bomblarmet ledde även till kraftiga förseningar i tågtrafiken på Västra stambanan.