I centrala Gnesta är det svårt att få en hyresrätt. Som SVT nyligen rapporterade står 11 550 personer i Gnestahems bostadskö.
– Vi vet att det är jättestort intresse. Det skulle vara roligt att kunna erbjuda bostäder till alla som vill ha. Men vi har ett bestånd på 1 000 lägenheter, säger Catherina Fored.
Sedan juli 2022 är hon vd på det kommunägda fastighetsbolaget Gnestahem, som hade en bostadskö på 5 500 personer när hon började.
– Jag kan inte riktigt själv förstå varför siffran har fördubblats. Många vill bo i vår kommun. Men hur många som skulle tacka ja till en bostad om de blev erbjudna går inte att veta, säger hon.
Enligt Catherina Fored är den genomsnittliga kötiden fyra år. Gnestahem har inga tomma lägenheter. De som blir lediga läggs ut vid uppsägning och försvinner sedan direkt.
– Det kostar ingenting att stå i våran bostadskö. Men du måste vara aktiv, säger hon.
Maria Hagberg, 34, är en av dem som fått hyreslägenhet av Gnestahem. För ett år sedan flyttade hon in.
– Fram tills dess bodde jag hos en privat hyresvärd. Vi hyr en ganska stor lägenhet – en femma. Den är ganska dyr och det var inte så svårt att få den. Men min mamma söker tvåor eller treor och där är det jättehögt tryck, säger hon.
Maria Hagberg är avdelningschef på Lendo i Stockholm, dit hon pendlar två dagar i veckan. Hon har bott i Gnesta sedan tidiga tonåren men ställde sig i bostadskön för fem år sedan.
– Det var i samband med att jag fick barn som jag tänkte att det kunde vara bra.