Under det gånga året har det till Gnesta kommun inkommit klagomål om bland annat för höga plank, nedgångna hus, många och knappt kördugliga bilar på tomter samt skällande hundar.
– Det har varit lite lugnare nu på vintern, men jag har några liggande här, säger Conny Axelsson, byggnadsinspektör vid Gnesta kommun.
På hans bord landar den del av klagomålen som handlar om stökiga tomter eller byggen som inte följer sitt bygglov.
– Det är jättesvårt att peka på vad som är ovårdat eller vad som skulle vara förbjudet. Står det tio bilar på en tomt kanske man kan konstatera att det kan det inte göra, säger Conny Axelsson.
Ofta blir det en bedömningsfråga, förklarar han. Det händer att det kommer in klagomål på stökiga tomter när det sedan visar sig att grannen håller på att renovera.
– Man måste också få tid på sig, huvudsaken är att det blir fixat, förklarar Conny Axelsson.
Det finns också fall där det ligger andra saker bakom en ovårdad tomt mer än att den boende skulle vara en slarver. Conny Axelsson berättar om fall där den boende visat sig vara psykiskt sjuk eller ha en dålig hälsa på annat sätt.
– Ofta klarar personen inte av att ta tag i det själv, då blir det ännu svårare att klara ut, säger han.
Miljöchef Ghita Sjösteen får också en hel del klagomål till sig. Det allra vanligaste är störande ljud. Det gäller inte bara grannar utan också mycket annat.
– När det gäller hyresrätter kan olika bolag ha olika bestämmelser om vilken hänsyn man som boende ska visa. Man får dock inte störa så det blir en större olägenhet för andra, vilket det står uttryckligen i miljöbalken, säger hon.
Hennes intryck är också att de allra flesta hon får kontakt med inte vill störa sina grannar, utan att den störande situationen bara uppstått när man inte tänkt sig för.
– Ofta vet man inte ens om att man har stört, säger Ghita Sjösteen.
Bäst blir det alltid om man som grannar försöker reda ut problemet själva, säger både Conny Axelsson och Ghita Sjösteen. Är man däremot osams sedan tidigare, eller att påstötningarna man gjort inte gått hem, så kan man vända sig till kommunen. Kommunen får då agera lite medlare, eller om störningen är allvarlig fatta beslut om åtgärd.
För det mesta är folk trevliga när de får ett samtal från kommunen, säger de båda. Det händer att folk slår ifrån sig problemet till en början, men brukar lugna sig och vara förstående till slut.
– Det blir ju ett bättre liv när man inte bråkar med grannen, konstaterar Conny Axelsson.